'Taallessen' aan allochtone peuters vergen meer geld

Staatssecretaris Adelmund van Onderwijs heeft zeker 225 miljoen gulden extra nodig om de taalachterstand van allochtone kinderen al voor de basisschool aan te pakken....

Dat blijkt uit onderzoek dat accountants hebben uitgevoerd in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het rapport onderstreept de oproep van de Tweede Kamer om meer geld aan de voorschoolse opvang te besteden dan het kabinet nu doet.

Staatssecretaris Adelmund heeft minister Zalm van Financiën al om 120 miljoen gulden extra gevraagd. Dat geld moet komen uit de financiële meevallers. Om alle peuters die het nodig hebben spelenderwijs Nederlands te leren, is echter veel meer nodig, concluderen de onderzoekers. De komst van veertigduizend extra kinderen die nu nog geen peuterspeelzaal bezoeken, kost 66 miljoen, de leerprogramma's zelf kosten honderd miljoen, scholing van het benodigde personeel 250 miljoen, en de begeleiding door consultatiebureaus en gemeenten nog eens zestig miljoen. In totaal is er ruim 225 miljoen gulden meer nodig dan nu beschikbaar is.

Als het extra geld er niet komt, kan er volgens het rapport 'weinig meer worden betaald dan een beperkt salaris voor een leidster'. Voor speciale leermethoden is dan nauwelijks tijd en geld beschikbaar. 'De peuterspeelzalen zijn vooralsnog niet in staat dergelijke programma's op grote schaal uit te voeren', aldus de onderzoekers.

Eerder deze week concludeerde het SCO Kohnstamm Instituut dat voorschoolse lesprogramma's een goede uitwerking hebben op allochtone kinderen. Het instituut wijst er wel op dat het effect alleen blijvend is als het programma op de basisschool wordt voortgezet.

Daarnaast is nooit overtuigend aangetoond dat kinderen die aan eerdere projecten meededen, op latere leeftijd ook beter op school presteerden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden