Taalbarrière

SONJA Barend is de enige nog actieve grande dame in het omroepwezen. Een tijdje geleden nam ze afscheid van het mede naar haar genoemde programma B & W, dat sindsdien soms een verweesde indruk maakt....

Henrico Prins

In die korte reeks figureren enkele nogal ongelijksoortige types. Vorige week bezocht Barend de jonge Engelse topkok Jamie Oliver, gister sprak ze met de Birmese mensenrechtenstrijdster Aung San Suu Kyi, volgende week is ze te gast bij inpak-kunstenaars Christo en Jeanne-Claude. Daarna zal Barend zich weer wijden aan een reeks masterclasses, waarin oude rotten en jong talent aan bod komen. Vervolgens gaat ze, als het meezit, verder met haar 'internationale gesprekken'.

Die zijn, luidt de voorzichtige constatering na twee afleveringen, nog niet zoals ze wezen moeten. Komt het door de taalbarrière? Jamie Oliver ging vorige week een paar maal diep door de knieën om die vriendelijke mevrouw uit Nederland precies duidelijk te maken wat hem bewoog. Ook Aung San Suu Kyi wist zich soms geen raad met de toch niet echt in beroerd Engels gestelde vragen van Barend, die zelf prompt uit het lood sloeg toen de activiste meedeelde niet te willen uitweiden over privé-kwesties.

Toch heeft Aung San Suu Kyi onmiskenbaar een verhaal te vertellen. In 1991 won ze de Nobelprijs voor de Vrede. De jaren negentig bracht ze goeddeels door onder huisarrest. Er was een tijd dat een mensenmassa zich bij haar op de stoep posteerde om naar haar redevoeringen te luisteren. Het regime maakte daaraan een einde door de straat simpelweg af te zetten. Sinds zeven maanden is ze weer op vrije voeten, wat niet betekent dat ze kan gaan en staan waar ze wil. Barend legde vooraf uit dat de ontmoeting in het geheim moest plaatsvinden en dat de banden het land uit waren gesmokkeld.

Van die spanning was gedurende het hele gesprek, dat misschien veertig minuten duurde, niets terug te vinden. Aung San bleek een sympathieke, maar redelijk onbewogen vrouw. Ze wilde haar levensverhaal best vertellen, voor de zoveelste keer waarschijnlijk, maar intussen hield ze Barend keurig op afstand.

Als er voor deze klinische conversatie al een actuele aanleiding bestond, werd die zorgvuldig verborgen gehouden. Geen seconde kwam naar voren waarom Barend de kennelijk niet geheel gevaarloze tocht naar Birma, het tegenwoordige Myanmar, had gemaakt. Een grande dame had beter moeten weten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden