Taakstraffen voor lekken naar tv-programma's

Een voormalig politieagent uit Eindhoven is donderdag veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf voor het lekken van geheime politie-informatie naar diverse tv-programma's. Zijn medeverdachte, een 54-jarige privédetective, kreeg voor uitlokking een taakstraf van 200 uur opgelegd.

Still uit het EO-programma Zo zijn we niet getrouwd. Beeld YouTube

De rechtbank acht bewezen dat de politieman gesloten politiesystemen raadpleegde om antecedenten na te gaan van diverse deelnemers aan tv-programma's, zoals 'Zo zijn we niet getrouwd' (EO) en 'Gestalkt' (SBS6). Dat gebeurde via een productiehuis dat werkte in opdracht van omroepen en achtergronden van kandidaten tegen betaling liet natrekken.

De politieman gebruikte zijn eigen inlogcodes en die van een collega. De informatie die daarbij naar boven kwam, gaf hij vervolgens aan de privédetective. Dit zou volgens de rechtbank zesmaal zijn gebeurd, waarbij de politieman 'in strijd met het ambtsgeheim de politieregisters raadpleegde' en de 'informatie doorspeelde'.

Volgens de rechtbank heeft de inmiddels oneervol ontslagen politieman 'het vertrouwen dat de maatschappij heeft in de politie beschadigd'. Ook heeft de politieman het vertrouwen van zijn collega's beschaamd. Zo weigerde de politieman tijdens de verhoren de collega wiens inlogcodes hij had misbruikt, vrij te pleiten van schuld. De collega kwam daardoor in problemen.

Als geknede kijker weet je dat wonderen bestaan in de televisiehemel

Lees hier de tv-recensie van Jean-Pierre Geelen terug over Zo zijn we niet getrouwd.

Vuurwapenhandel

Bij de straftoemeting hield de rechtbank er rekening mee dat de man oneervol is ontslagen en dat de kans op herhaling nagenoeg is uitgesloten.

Volgens Omroep Brabant kwam de zaak aan het licht door een eerder onderzoek naar de privédetective. Hij werd destijds verdacht illegale vuurwapenhandel. Bij een huiszoeking werd bij de privédetective informatie uit politiesystemen gevonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.