Taakstraf voor 'Kikker' en 'Dombo' die 112 belden: 'U spreekt met de islam IS'

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag een voorwaardelijke celstraf van een jaar en een taakstraf van 200 uur geëist tegen Milko V. uit Heerlen en Bjorn M. uit Brunssum wegens dreiging met een terroristisch misdrijf, misbruik van het alarmnummer 112 en het afsteken van vuurwerk.

Beeld anp

De twee Limburgers hadden zich in november, drie dagen na de aanslagen in Parijs, vanuit een schuurtje in een weiland langs de A2 bij Susteren voorgedaan als IS-strijders en daarmee grote commotie veroorzaakt.

'U spreekt met de islam IS', zo zei één van de twee (waarschijnlijk V.) aan 112. 'De wereld vergaat. Luister goed naar de televisie. Luister naar de Dombo en de Kikker. Luister, doe niets, zal niemand iets gebeuren. Alleen luister. U heeft gezien waar ik bel allang. Niemand komt hier dichtbij, er gaan ongeluk gebeuren. Ik wil niemand praat, ik wil alleen meneer Rutten hier bij mij. Ik geef u dit nummer en meneer Rutten gaat me bellen.'

Bijna tegelijkertijd kwamen er ook meldingen binnen van passanten die lichtflitsen en knallen hadden gehoord in het weiland langs de A2. De oproep werd zeer serieus genomen. Politie en andere hulpdiensten rukten massaal uit. De A2 werd in beide richtingen gesloten, waardoor kilometerslange files ontstonden.

Veel machtsvertoon

Zwaar bewapende mannen van de Dienst Speciale Interventies (DSI), gespecialiseerd in terrorismebestrijding, arresteerden 'Dombo en de Kikker' met veel machtsvertoon. Een robot van de explosievendienst onderzocht het schuurtje, waar twee carnavalspakken werden gevonden en een gebakken eitje op een brandertje.

Een misplaatste grap van twee dronkaards of een serieuze dreiging? De officier van justitie betoogde dat de dreiging reëel was. Het was drie dagen na Parijs en iedereen was in de hoogste staat van paraatheid. De melding was gedaan met een buitenlands accent en bovendien hadden getuigen explosies gehoord. Politie en justitie moesten wel hun verantwoordelijkheid nemen: stel dat het echt een aanslag was geweest.

'Enorm opgeblazen'

Volgens hun advocaten is de zaak enorm opgeblazen en heeft de politie de situatie totaal verkeerd ingeschat. 'Twee mannen die in carnavalspak vuurwerk afsteken, dat zie ik niet als dreiging', aldus één van hen. Zij pleitten voor vrijspraak. Beide verdachten ontkennen 112 te hebben gebeld. Volgens M. hebben ze 'samen' vier vuurpijlen afgestoken. Het tweetal was onder invloed van alcohol.

'We vinden echt dat we een norm hebben te stellen', zegt persofficier Anneke Rogier. 'Het bagatelliseren van deze actie - het was een geintje - vinden we een volkomen foute kwalificatie. Wat ze gedaan hebben - het telefoontje, de lichtflitsen en knallen - was angstaanjagend en maatschappijontwrichtend. Daardoor zijn politie en andere hulpdiensten ingeschakeld die beter ergens anders hadden kunnen worden ingezet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden