Taakstraf geëist voor verslaafde arts die morfine stal uit apotheek

Een 56-jarige arts wordt beschuldigd van het stelen van morfine, het uitschrijven van recepten voor morfine en dormicum voor zichzelf op naam van een andere arts en van het oplichten van een apotheek. Het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam eiste maandag een taakstraf van 180 uur en 6 maanden voorwaardelijk, met een extra lange proeftijd van vijf jaar.

Bart Dirks
Medicijnen in een apotheek. Beeld anp
Medicijnen in een apotheek.Beeld anp

De officier van justitie vindt het 'opvallend' dat door de beroepsgroep geen aangifte is gedaan. 'De huisarts noch het verpleeghuis waar hij werkte wilde strafrechtelijk aangifte tegen hem doen. Is het in de medische wereld dan geen probleem als je herhaaldelijk strafbare feiten pleegt en dat voortkomt uit het feit dat je verslaafd bent? Mag het strafrecht daar niets van weten of is het strafrecht daar volgens de beroepsgroep niet voor bedoeld?'

Justitie vindt de gepleegde feiten 'bijzonder ernstig': 'Het beschadigt het vertrouwen van patiënten in een arts. Het beschadigt het vertrouwen van de samenleving in de medische wereld.'

Het komt zelden voor dat een arts terecht moet staan voor de rechtbank. Wel kondigde artsenfederatie KNMG in april van dit jaar een 'reddingsplan' aan voor artsen die verslaafd zijn aan alcohol, drugs en medicijnen. Dat moet deze dokters over hun schroom heen helpen om hulp te zoeken.

De KNMG schat dat tussen de 9 en 12 procent van de artsen ergens tijdens hun carrière verslaafd raakt. Ze zoeken vaak geen hulp uit angst hun baan te verliezen. De artsenfederatie vindt de verslavingsproblematiek zorgwekkend, omdat artsen vaak beslissingen moeten nemen die voor een patiënt het verschil kunnen betekenen tussen leven en dood.

Functioneren

De arts die maandag in Rotterdam terecht stond, heeft volgens het OM meermalen ampullen morphine gestolen bij een verpleeghuis in Venray. Hij werkte daar als waarnemend verpleeghuisarts. De arts heeft die feiten bekend bij zijn toenmalige werkgever. Ook heeft hij toegegeven dat hij als huisarts in opleiding in het Westland morfine heeft gestolen voor eigen gebruik. Hij had zelf geen toegang tot de opiaten, maar gebruikte de sleutels van de assistentes. Daarnaast schreef hij elf recepten uit op het papier van een andere arts en gebruikte daarbij zijn eigen, niet leesbaar gemaakte handtekening.

De verslaving heeft voor zover bekend het functioneren van de arts niet benadeeld. Maar volgens de officier van justitie is een aan morfine verslaafde arts 'een groot risico' voor de patiëntenzorg. 'Niet alleen in het onder invloed uitvoeren van de zorg voor de patiënten zelf, maar ook gelet op de langdurige effecten van een morfineverslaving.'

Volgens zijn advocaat doet de arts er alles aan 'om niet in herhaling te vallen'. Zo volgt hij het vijfjarig monitoringsprogramma van artsenfederatie KNMG. 'Dat biedt hem behandeling en ondersteuning. Ook zijn er controles. Dat werkt heel goed. Het is goed dat de KNMG artsen zoals mijn cliënt helpt.'

De arts is al eerder geschorst uit het zogeheten BIG-register. Hij mag zijn beroep daarom niet meer oefenen. Hij heeft bezwaar tegen dat besluit aangetekend. Los daarvan doet de rechter over twee weken uitspraak over de strafeis van het Openbaar Ministerie. De arts is momenteel in Duitsland in opleiding tot psychiater.

Snoepen uit de dokterstrommel (+)

Deze gedreven huisarts wordt een van de eerste deelnemers aan het vijfjarenplan voor (ex-)verslaafde dokters van de artsenfederatie KNMG. Hoe kon het zover komen dat ze haar werkdagen afsloot met een dosis morfine?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden