T(r)ut

De publieke omroep hield geen slaapverwekkende paaswake. En dat kwam, hoe wrang dat ook moge zijn, vooral door Kosovo. Behartenswaardig was de uitval van Ed van Thijn in Lopende Zaken (over het gebrek aan daadkracht van de VN), verhelderend het door Felix Rottenberg uitstekend geleide debat in Het Schaduwkabinet....

Roerend was het optreden van een aangeslagen André Hazes in Laat de Leeuw. Hij wilde niet zingen. Steeds maar weer die Kosovo-beelden, terwijl zijn kinderen veilig in een vakantiehuisje in Hoek van Holland zitten. 'Kinderen in de regen, ze hebben niet eens een sjaaltje, waar zijn we godverdomme in 1999 mee bezig!' Zijn onbeholpen adhesiebetuiging was veel minder klef dan de NCRV-boodschap op zondagochtend. Gebedsteksten werden op het hoofd van Milosevic geprojecteerd. 'Gevlucht, wanhopig, geen huis maar een tent/Waarom toch?, Dit is geen fijne president.' (Of zoiets. Het is een vrije bewerking)

En dan was er nog Kosovo in de eerste aflevering van M2, op de late vrijdagavond. Mart Smeets prees in Het Parool collega-presentatrice Maartje van Weegen het graf in. Hij roemde de wijze waarop zij de hand op de arm van studiogasten legt. Ook had hij haar nog op het hart gedrukt dat ze zich van kritiek niks moest aantrekken.

De eerste uitzending was, op zijn zachtst gezegd, een sfeerloos, onevenwichtig allegaartje met te veel nadruk op voetbal. En Mart had zich vaderlijke opmerkingen kunnen besparen. Maartje had zich duidelijk voorgenomen om zich niet de kaas van het brood te laten eten. Ze was een stuk zakelijker dan Smeets. Van Kosovo maakte hij een potje. Over de vluchtelingen: 'Al die mensen moeten poepen en piesen, en er is helemaal niks.' Hij pakte er eens een Vlaamse krant bij. Opening: niet Kosovo, maar de wielerploeg Mapei. Maartje vroeg terecht wat Mart daar nou mee wilde zeggen. 'Dat weet ik niet.' Even later, bij beelden van een vader die zijn zoontje vindt: 'Dat doet dus pijn.'

Mart in Het Parool over Maartje: 'Tegen mensen die roepen dat ze een trut is zeg ik: nee, ze is hooguit een tut.' Ik denk opeens: niet Maartje maar Mart is het meisje. Mart is de tut. Ik noem Mart voortaan Martje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden