't Onstein voert schrikbewind

Verpletterend, genadeloos en verbijsterend was het bloedbad dat 't Onstein tot nu toe aanrichtte in de Meesterklasse viertallen. De cijfers, 254 victory points uit een maximum van 275 spreken boekdelen over het schrikbewind van Anton Maas/Vincent Ramondt en Jan Jansma/Louk Verhees....

Beide koppels van 't Onstein voeren vanzelfsprekend de Butler-ranglijst per paar aan. Maas/Ramondt scoorden in de 264 spellen het gigantische aantal van 394 international match points. Elk spel versloegen zij de tegenpartij met een gemiddelde van anderhalve imp. Op topniveau beschouwt men een verschil van één imp per spel al als superieure overmacht. Jansma/Verhees bereikten bijna die formidabele marge; de teller bleef staan op de respectabele plus van 247.

Is het veroveren van de landstitel door de ongeëvenaarde scoringsdrift van 't Onstein een formaliteit en het restant van het kampioenschap een farce?

Na de reguliere competitie, waarin de twaalf teams elkaar een keer ontmoetten, gaat de titelstrijd verder op knockout-basis. In die wedstrijden is een enkele imp voldoende voor de overwinning en heeft 't Onstein geen baat bij de karrenvracht punten op de bank.

Zowel 't Onstein als Modalfa kwalificeerden zich, evenals vorig seizoen, rechtstreeks voor de halve finale. Hierin ontlopen zij elkaar.

De overige tien MK-viertallen maakten nauwelijks indruk. Toch mogen vier teams, de besten van de slechtsten, met hun plaatsing voor de kwartfinale (de Lombard-Crash2 en Pegasus-Crash1) nog dromen over de titel.

Bij de bookmaker is niets te verdienen met de prognose van een finale tussen het imponerende 't Onstein en het altijd sterke Modalfa (Jansen/Westerhof, de Boer/Muller en Leufkens/Westra). Voor de roekeloze gokker is wel enige ruimte. De zich graag herhalende geschiedenis gooit immers met plezier roet in het eten van de favoriete teams die beiden vorig jaar in de halve finale tot ieders verrassing kopje onder gingen.

Anton Maas is een fantasievolle speler die een kleine kans (diagram 1) niet versmaadt.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

-- -- 1* 1*

2* 2* 3* 4*

dbl pas pas pas

West kwam uit met harten voor het aas van oost die *A opraapte (*5, *6 en *2) en klaveren doorspeelde voor *H van de leider, Maas. Een kleine troef uit zuid, *6 in west en *V in de dummy. Een broodje heen-en-weer volgde: Ruiten, harten, ruiten, harten en ruiten getroefd.

Zuid had nog: *AB, *H en *V. West: *H109 en *10. Maas incasseerde *V en speelde *H. West moest troeven waarna de laatste twee slagen voor *AB van zuid waren.

Het spel past perfect in de categorie waarbij je met open kaarten mag kiezen of je leider wilt zijn of de tegenspeler.

Was dit eindspel te voorkomen? West kon, op het moment dat de leider een kleine troef uit zuid speelde, de tweede schoppenslag opofferen door *H te nemen en schoppen na te spelen. De leider kan dan niet meer dan één harten in de dummy troeven en verliest uiteindelijk een tweede hartenslag voor één down.

Had Maas als zuid andere opties voor het afspel? Hij kon *H onder het aas deponeren en na *V een kleine schoppen spelen. Neemt west dan *H direct en speelt schoppen na dan wint de leider *V, troeft een ruiten om vervolgens een harten te troeven, steekt met een ingetroefde ruiten naar de zuidhand over en trekt met *AB de troeven. De laatste verliezende harten uit zuid verdwijnt daarna op de dertiende klaveren in de dummy waarheen de leider nog met de kleine klaveren kan oversteken.

Kon west deze variant verhinderen? Daarvoor moest west *H nemen en klaveren spelen. De leider kan dan niet de twee harten in de dummy troeven en tevens de dertiende klaveren benutten omdat de verbinding daarvoor is verbroken.

Jan Jansma won tegen 4*-gedoubleerd de eerste slag met *A en speelde harten door voor *H. Ook een kleine troef uit zuid, maar west kon duiken en maakte later in het spel, met in oost nog *A, altijd twee troefslagen.

Wie voelt zich geroepen de plaats van de leider dan wel van de tegenspeler met andere oplossingen in te nemen?

De samenwerking tussen Maas en Ramondt bij het tegenspel van een gedoubleerd redbod in diagram 2 verliep vlot.

Zie diagram 2

west noord oost zuid

-- -- -- 1*

1* 1* 1* 2*

2* 4* 4* pas

pas dbl pas pas

pas -- -- --

Met in de ene lijn veel harten en in de andere een grote schoppenfit draait het bieden vaak om 4* en 4* en de vraag hoeveel slagen er in het spel zitten, de Law of total tricks. Maas/Ramondt bereikten als noord-zuid snel het potdichte 4*-contract.

Bij een eerste analyse maakt oost in het redbod van 4* zes schoppenslagen en *AH. Twee down, min 300. Een kleine winst ten opzichte van de 420 van 4*?

Maas/Ramondt haalden in het tegenspel het onderste uit de kan. Zuid kwam uit met *A, waaronder noord *V gooide. Dit toont het bezit van de boer in die kleur en zuid vervolgde met *3 voor *B van noord. Noord nam *A mee, stak met een kleine harten over naar *H van zuid. Deze speelde *H en vervolgde met de dertiende klaveren in de driedubbele renonce. Noord troefde met *V zodat de *1085 van zuid tot derde downslag promoveerde.

De geprogrammeerde finale tussen 't Onstein en Modalfa kreeg een smakelijk voorproefje. In diagram 3 bloed aan de paal bij Muller/de Boer tegen Jansma/Verhees.

Zie diagram 3

west noord oost zuid

-- -- -- 1*

1* 2* 2* 2SA

3* 3SA 4* pas

pas 4SA dbl pas

pas pas -- --

Noord, de Boer, gaf met het 2*-cuebid interesse in een manche aan. Dit was het startsein voor beide paren om op hol te slaan. Oost, Verhees, pakte het moedig en slim aan door na 3SA nog de harten als mogelijk eindstation voor te stellen en zo en passant een uitkomst aan te geven.

Al zit 3SA er met de goede beslissing in klaveren inderdaad in en kan 4* met een lastig te vinden schoppenintroever vanaf de aftrap down; het was volstrekt onduidelijk wie wat kon maken, en in welke lijn een redbod voordelig was. Met 5* als een wat veiliger onderneming dan 4SA.

West, Jansma, legde tegen 4SA-gedoubleerd, *B op tafel zodat de eerste vier slagen voor oost-west waren, gevolgd door een kleine ruiten uit oost. De leider, Muller, moest *H lokaliseren voor één down. Hij stak over naar *H en speelde *V uit de dummy, oost *2. Had oost een 5*-4*-3*-1* verdeling of 5-4-2-2? Zuid koos voor *A, waarna hij gedesillusioneerd met klaveren van slag ging en oost ruiten naspeelde voor zeven down en 1700 voor 't Onstein.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden