NIEUWS

Sywert van Lienden zegt CDA-lidmaatschap op ‘in goed overleg’ met partij

Mediapersoonlijkheid, ex-ambtenaar en ondernemer Sywert van Lienden is geen CDA-lid meer. Dat heeft het partijbestuur van de christen-democratische partij donderdag bekendgemaakt. Van Lienden heeft ‘in goed overleg’ met het partijbestuur zijn lidmaatschap opgezegd, aldus de verklaring van het CDA.

Sywert van Lienden bij Buitenhof. Beeld Buitenhof
Sywert van Lienden bij Buitenhof.Beeld Buitenhof

De al dan niet afgedwongen opzegging vloeit voort uit een al wekenlang dooretterend schandaal rond Van Lienden. Hij kwam half mei in opspraak nadat de Volkskrant had onthuld dat Van Lienden en twee zakelijke compagnons grof geld hebben verdiend aan de verkoop van mondkapjes aan de overheid. Dit terwijl Van Lienden in de media altijd had beweerd dat hij ‘om niet’ werkte. Achteraf bleek dat Van Lienden ruim 9 miljoen euro aan de transactie heeft verdiend.

De partij meldt in de verklaring ook dat Van Lienden ‘op onderdelen’ informatie over de mondkapjesdeal heeft gemeld aan de vertrouwenscommissie van het CDA, voordat die details in de media kwamen. Van Lienden heeft de vertrouwenscommissie kennelijk ingelicht toen hij zich vorig jaar kandidaat stelde voor het Kamerlidmaatschap. Dat het CDA dit nu toegeeft is opmerkelijk, omdat de partij tot dusver steeds ontkende dat Van Lienden de vertrouwenscommissie over zijn commerciële activiteiten had ingelicht. Van Lienden zag na het gesprek met de vertrouwenscommissie zelf af van zijn kandidatuur voor de kieslijst van het CDA.

Het inlichten ‘op onderdelen’ roept wel de vraag op wat Van Lienden dan níet aan de vertrouwenscommissie heeft verteld over de verkoop van 40 miljoen mondkapjes aan het ministerie van Volksgezondheid. Van Lienden zegt in de verklaring van het partijbestuur ook dat hij ‘graag met het CDA in gesprek gaat over de toekomst’. Dat suggereert dat Van Lienden en het CDA een hereniging op termijn niet uitsluiten.

Van Liendens gedrag heeft het CDA schade toegebracht, want het heeft er alle schijn van dat de jonge ondernemer zijn politieke contacten heeft gebruikt om de zeer lucratieve mondkapjesdeal rond te krijgen. Van Lienden kent veel CDA-prominenten persoonlijk, onder wie minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Hij schreef als lid van de programmacommissie mee aan het recente verkiezingsprogramma van de partij.

Na de onthulling dat Van Lienden multimiljonair is geworden op kosten van de overheid, vroegen boze CDA-leden om zijn royement. Het partijbestuur zegde toe dat verzoek in overweging te nemen. Dinsdag eiste de Tweede Kamer dat Van Lienden en zijn zakenpartners de miljoenen die ze aan de mondkapjesverkoop hebben overgehouden, terugstorten in de schatkist. De overheid kan het geld juridisch gezien echter niet terugeisen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden