Opinie

Sywert van Lienden: 'Het is tijd voor een Oranjecoalitie, niet voor verkiezingen'

Na zeven weken onderhandelen zijn de gedoogpartners er niet in geslaagd om tot een akkoord te komen. De eerste vraag die wij, initiatiefnemers van G500, onszelf meteen stelden, was: Hoeveel van het tienpuntenplan zien we eigenlijk terug in de plannen die op tafel lagen? Conclusie: vrij weinig. Dat schrijft Sywert van Lienden van de G500.

Sywert van Lienden. Beeld ANP

Premier Rutte zei het al in zijn persconferentie, Verhagen herhaalde het vanmorgen bij zijn aankomst op het Binnenhof: nieuwe verkiezingen liggen voor de hand. Een mooie gelegenheid voor de kiezer om zich uit te spreken over wat hij of zij belangrijk vindt, voor de nieuwe politieke jongerenbeweging G500 hét moment om dat tienpuntenplan stevig op de politieke kaart te zetten. De grote vraag is of nieuwe verkiezingen ook iets zullen veranderen. Maandenlang campagne voeren, geen hervormingen op korte termijn en een verkiezingsuitslag die het politieke landschap zo mogelijk nóg meer versplintert. Er moet nu gedaan worden wat nu nodig is.

Nieuwe verkiezingen uitschrijven - het lijkt een logische stap. Maar wat als die nieuwe verkiezingen niet de verandering gaat brengen waar iedereen op hoopt? Sterker nog, wat als er nu al een meerderheid in de Tweede Kamer zit die, zonder direct nieuwe verkiezingen uit te schrijven, met elkaar kan werken aan het realiseren van dat tienpuntenplan?

Meerderheid
Gisteravond hebben we als initiatiefnemers van G500 tegen elkaar gezegd: kijk éérst of een meerderheid in de Tweede Kamer kan worden gevonden om die noodzakelijke hervormingen door te voeren, voordat er in een reflex verkiezingen worden uitgeschreven. Als er nu, in deze bijzondere situatie, een 'Oranjecoalitie' kan worden gesmeed die Nederland vooruit kan helpen, dan moeten we die kans niet laten schieten! Zo'n coalitie van individuele Kamerleden die hun eigen mandaat gebruiken kan dan direct aan de slag met het doorvoeren van noodzakelijke hervormingen op het gebied van bijvoorbeeld onderwijs, zorg, wonen en werken.

Het behoeft geen toelichting dat dit een groot beroep doet op de individuele verantwoordelijkheid van elk Kamerlid. We hebben daarom vanmorgen de Ministerraad én alle 150 leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal per e-mail oproepen om de mogelijkheid te verkennen zo'n Oranjecoalitie te smeden, en hun individueel mandaat daarvoor naar eer en geweten, zonder last, ten volle te benutten. Een eerste stap is het tonen van de wil om een Oranjecoalitie te smeden. Wij vragen Kamerleden daarom een oranje accent te dragen tijdens het debat dat na de ministerraad zal plaatsvinden.

Want wanneer Nederland zich verenigt, kleurt het oranje.

Sywert van Lienden is kwartiermaker van de G500.
De brieven die naar de voltallige ministerraad en naar de Tweede Kamer zijn gestuurd zijn via onderstaande link te lezen:
http://www.g500.nl/wp-content/uploads/2012/04/Aan-de-Leden-van-de-Ministerraad.pdf
http://www.g500.nl/wp-content/uploads/2012/04/Aan-de-Leden-van-de-Tweede-Kamer.pdf


 
Kijk éérst of een meerderheid in de Tweede Kamer kan worden gevonden om die noodzakelijke hervormingen door te voeren, voordat er in een reflex verkiezingen worden uitgeschreven.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.