Sywert van Lienden, Bas Heijne en andere favorieten van de top

G500-initiator Sywert van Lienden (22) is volgens de bestuurlijke top van Nederland de invloedrijkste jongere, vóór onder anderen de eurosceptische publicist Thierry Baudet (29). Matthijs van Nieuwkerk en Pauw & Witteman zijn de toonaangevende namen uit de media, naast natuurlijk De Telegraaf. De krant van wakker Nederland werd in de persoon van hoofdredacteur Sjuul Paradijs en politiek commentator Paul Jansen ook vóór het volksoproer tegen de inkomensafhankelijke zorgpremie al een factor van belang geacht. En Bas Heijne is de favoriete publicist, door wie de bestuurlijke elite zich in NRC Handelsblad graag zachtjes laat kastijden. 'Een must-read op de zaterdagochtend', aldus een voormalig politicus. Arnon Grunberg, de voetnoot van de Volkskrant, volgt op gepaste afstand.


Dat zijn enkele uitkomsten van een peiling die de Volkskrant in de tweede helft van oktober - tijdens de radiostilte van de formatie - hield onder ruim vierhonderd invloedrijke Nederlanders (geselecteerd uit de database van de krant met meer dan 23 duizend namen en functies) om een beeld te krijgen van wie door de bestuurlijke elite zelf als belangrijk wordt gezien.


De steekproef onder het gezelschap polderbestuurders, topondernemers, wetenschappers, bankiers, senatoren en cultuurpausen - totale respons: eenderde - levert een gemengd beeld op. Zo worden naast Van Lienden en Baudet ook Jesse Klaver (GroenLinks), Dennis Wiersma (FNV Jong) en IJmert Muilwijk (CNV Jongeren) als invloedrijke jongeren genoemd, vóór Eva Jinek en Alexander Klöpping. Sywert van Lienden voert de peiling aan nadat hij dit jaar furore maakte met het jongereninitiatief G500. Zijn koppositie bij de bestuurlijke elite heeft wellicht ook te maken met de uitgekiende raad van advies die hij wist samen te stellen, met klinkende namen als TomTom-baas Harold Goddijn, oud-minister Pieter Winsemius, voormalig bankier en poldericoon Herman Wijffels en econome Barbara Baarsma.


Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, is volgens de steekproef de invloedrijkste opiniemaker, voor hoogleraar en SER-kroonlid Louise Fresco en de naar Princeton vertrokken oud-KNAW-president Robbert Dijkgraaf. Verder worden als opiniemakers onder anderen econoom Arnoud Boot, DSM-topman Feike Sijbesma en Unilever-baas Paul Polman genoemd. Polman profileert zich internationaal als een CEO met hart voor duurzaamheid. Uit de media worden verder nog Frits Wester (RTL) en Marike Stellinga (NRC) genoemd.


De invloedrijkste Nederlander is ook volgens de bestuurlijke elite zelf werkgeversvoorman Bernard Wientjes, voor het derde jaar nummer 1 van de Volkskrant Top 200. Wientjes wordt meestal genoemd in combinatie met de nummers 2 en 3, Mark Rutte en Diederik Samsom. Ook DNB-president Klaas Knot, oud-SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan, eurocommissaris Neelie Kroes en voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer wordt veel invloed toegedicht. Andere namen die hoog staan aangeschreven bij de top van Nederland: PvdA-informateur en KPMG-consultant Wouter Bos en de 'nieuwe' onderkoning van Nederland, Piet Hein Donner. De oud-CDA-minister volgde dit jaar Herman Tjeenk Willink op als vicevoorzitter van de Raad van State. volkskrant.nl/top200 Voor de complete uitkomsten van de peiling onder de elite


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden