Sywert, Heijne, de Telegraaf en andere favorieten van de top

G500-initiator Sywert van Lienden (22) is volgens de bestuurlijke top van Nederland de invloedrijkste jongere, vóór onder anderen de eurosceptische publicist Thierry Baudet (29). Matthijs van Nieuwkerk en Pauw & Witteman zijn de toonaangevende namen uit de media, naast natuurlijk De Telegraaf.

Een voorpagina van de TelegraafBeeld anp

De krant van wakker Nederland werd in de persoon van hoofdredacteur Sjuul Paradijs en politiek commentator Paul Jansen ook vóór het volksoproer tegen de inkomensafhankelijke zorgpremie al een factor van belang geacht. En Bas Heijne is de favoriete publicist, door wie de bestuurlijke elite zich in NRC Handelsblad graag zachtjes laat kastijden. 'Een must-read op de zaterdagochtend', aldus een voormalig politicus. Arnon Grunberg, de voetnoot van de Volkskrant, volgt op gepaste afstand.

Dat zijn enkele uitkomsten van een peiling die de Volkskrant in de tweede helft van oktober - tijdens de radiostilte van de formatie - hield onder ruim vierhonderd invloedrijke Nederlanders (geselecteerd uit de database van de krant met meer dan 23 duizend namen en functies) om een beeld te krijgen van wie door de bestuurlijke elite zelf als belangrijk wordt gezien.

Gemengd beeld
De steekproef onder het gezelschap polderbestuurders, topondernemers, wetenschappers, bankiers, senatoren en cultuurpausen - totale respons: eenderde - levert een gemengd beeld op. Zo worden naast Van Lienden en Baudet ook Jesse Klaver (GroenLinks), Dennis Wiersma (FNV Jong) en IJmert Muilwijk (CNV Jongeren) als invloedrijke jongeren genoemd, vóór Eva Jinek en Alexander Klöpping. Sywert van Lienden voert de peiling aan nadat hij dit jaar furore maakte met het jongereninitiatief G500. Zijn koppositie bij de bestuurlijke elite heeft wellicht ook te maken met de uitgekiende raad van advies die hij wist samen te stellen, met klinkende namen als TomTom-baas Harold Goddijn, oud-minister Pieter Winsemius, voormalig bankier en poldericoon Herman Wijffels en econome Barbara Baarsma.

Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, is volgens de steekproef de invloedrijkste opiniemaker, voor hoogleraar en SER-kroonlid Louise Fresco en de naar Princeton vertrokken oud-KNAW-president Robbert Dijkgraaf. Verder worden als opiniemakers onder anderen econoom Arnoud Boot, DSM-topman Feike Sijbesma en Unilever-baas Paul Polman genoemd. Polman profileert zich internationaal als een CEO met hart voor duurzaamheid. Uit de media worden verder nog Frits Wester (RTL) en Marike Stellinga (NRC) genoemd.

Wientjes
De invloedrijkste Nederlander is ook volgens de bestuurlijke elite zelf werkgeversvoorman Bernard Wientjes, voor het derde jaar nummer 1 van de Volkskrant Top 200. Wientjes wordt meestal genoemd in combinatie met de nummers 2 en 3, Mark Rutte en Diederik Samsom.

Ook DNB-president Klaas Knot, oud-SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan, eurocommissaris Neelie Kroes en voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer wordt veel invloed toegedicht. Andere namen die hoog staan aangeschreven bij de top van Nederland: PvdA-informateur en KPMG-consultant Wouter Bos en de 'nieuwe' onderkoning van Nederland, Piet Hein Donner. De oud-CDA-minister volgde dit jaar Herman Tjeenk Willink op als vicevoorzitter van de Raad van State.

De volledige lijsten volgens de Top-200 zelf
Invloedrijkste Nederlanders

1. Bernard Wientjes
2. Mark Rutte
3. Diederik Samsom
4. Klaas Knot
5. Neelie Kroes
6. Alexander Rinnooy Kan
7. Jeroen van der Veer
8. Wiebe Draijer
9. Wouter Bos
10. Coen Teulings
10. Piet-Hein Donner
12. Paul Polman
12. Jan Kees de Jager
12. Ton Heerts
12. Koningin Beatrix
16. Prinses Máxima
17. Hans Wijers
17. Herman Wijffels
19. Kajsa Ollongren
19. Feike Sijbesma
19. Eberhard van der Laan
22. Lodewijk Asscher
22. Niek Jan van Kesteren
22. Elco Brinkman
22. Paul Schnabel
22. Renée Jones-Bos

Invloedrijkste opiniemakers

1. Paul Schnabel
2. Louise Fresco
3. Robbert Dijkgraaf
4. Klaas Knot
5. Mark Rutte
6. Matthijs van Nieuwkerk
6. Pauw & Witteman
8. Coen Teulings
8. Bas Heijne
9. Herman Wijffels
10.Arnoud Boot
10. Alexander Rinnooy Kan
10. Bernard Wientjes
10. Diederik Samsom
10. Paul Polman
15. Feike Sijbesma
16. Frits Wester
16. Arnon Grunberg
18. Wiebe Draijer
18. Paul Jansen
18. Sweder van Wijnbergen
21. Maarten van Rossem
21. Ben Verwaayen
23. Joop van den Ende
23. Sjuul Paradijs
23. Wouter Bos
23. Frits Bolkestein
27. Marc Chavannes
27. Lans Bovenberg
27. Mathijs Bouman
27. John de Mol
27. Marike Stellinga
27. Ton Heerts
27. Eberhard van der Laan
27. Jeroen van der Veer

Invloedrijkste 'jongeren' (tot 45 jaar)

1. Sywert van Lienden
2. Lodewijk Asscher
3. Jesse Klaver
4. Dennis Wiersma
4. IJmert Muilwijk
6. Thierry Baudet
6. Alexander Klöpping
6. Eva Jinek
6. Halbe Zijlstra
10. Prinses Máxima
10. Prins Willem-Alexander
10. Diederik Samsom
10. Jeroen Dijsselbloem
10. Ali B
10. Joop Wijn
10. Marco Florijn
10. Rob Wijnberg
10. Ad Verbrugge
10. Barbara Baarsma
10. Jeanine Hennis-Plasschaert
10. Wiebe Draijer


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden