Systematische aangifte tegen 'haatzaaiers'

ZEIST (ANP) - Advocaat N. Steijnen uit Zeist gaat namens een aantal van zijn cliënten systematisch aangifte doen tegen mensen die zouden aanzetten tot haat, discriminatie en opzettelijk beledigen. Kamerlid Geert Wilders en Pieter Broertjes, hoofdredacteur van de Volkskrant, zijn als eersten aan de beurt.

De voorbereidingen voor een aangifte tegen hen zijn in volle gang. Steijnen bevestigde woensdag een bericht hierover in het Algemeen Dagblad. De advocaat dient de klachten bij justitie in namens een aantal particulieren en stichtingen, waaronder het Samenwerkingsverband Marokkanen en Tunesiërs in Nederland, de Marokkaanse Arbeidersvereniging in Nederland, de Unie van Marokkaanse moskeeën in Amsterdam en de culturele stichting Tamazirt.

De klacht tegen Wilders wordt ingediend, omdat hij op zijn website een spotprent heeft geplaatst, waarop de profeet Mohammed, met een bom als tulband, staat afgebeeld. Het gaat in de aanklacht tegen de politicus niet om het afbeelden van de profeet, maar om de boodschap die daar vanuit gaat, zegt Steijnen. ,,Mijn cliënten vinden dat grensoverschrijdend. Mohammed is de leidraad voor het islamitische geloof. Door hem als terrorist af te beelden, zeg je impliciet dat alle moslims terroristen zijn.''

Broertjes gaat volgens de advocaat over de schreef, omdat hij uitlatingen van zijn schrijvers verspreidt. ,,Het gaat niet alleen om scribenten, maar ook degene die haatzaaiende teksten verspreidt is strafbaar. In dit geval is het zo dat derden uitlatingen doen, die door de Volkskrant omarmd worden.''

Imams

Imams geloven dat het niet zo'n vaart loopt met haat zaaien in Nederland. Vooralsnog maken ze zich meer druk om hun eigen rechtspositie dan om eventuele oproepen tot haat en terreur.

Daarom kreeg het Tweede Kamerlid Koopmans (CDA) het woensdag in Den Haag tijdens een bijeenkomst van de vereniging van Marokkaanse imams in Nederland zwaar te verduren. Volgens het CDA moeten imams en anderen die haat zaaien, uit hun functie worden gezet en zouden ze hun paspoort en rijbewijs moeten inleveren. Maar de imams stellen dat ze vooral radicalisering voorkomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden