Systematiek huursubsidies vervangen door huurtoeslag

Het nieuwe kabinet wil het systeem van de huursubsidie veranderen. Straks krijgen huurders alleen een toeslag als ze meer dan een bepaald percentage aan huur uitgeven....

Veel is over de nieuwe huurtoeslagregeling niet bekend. Het kabinet wil de systematiek wijzigen om problemen met de armoedeval te beperken. Nu verliezen sommige uitkeringsgerechtigden hun huursubsidie als ze een betaalde baan accepteren. Hierdoor gaan ze er financieel op achteruit.

Het nieuwe systeem mag niet meer kosten dan het huidige. Dat zal betekenen dat de veranderingen winnaars en verliezers zullen kennen.

Nu krijgen huurders subsidie, mits het inkomen niet hoger is dan 17.700 euro per jaar voor alleenstaanden, of 23 duizend euro voor een gezin. Verdienen ze één euro meer, dan vervalt de huursubsidie geheel. De maandelijkse huur mag niet hoger zijn dan 565 euro.

In het nieuwe systeem zullen geen harde inkomensgrenzen meer gelden. De huursubsidie daalt geleidelijk naar nul bij een gestage inkomensstijging. Het probleem van de armoedeval wordt hierdoor beperkt, waardoor meer mensen zich zullen aanbieden op de arbeidsmarkt.

Onduidelijk is per wanneer het nieuwe kabinet het systeem wil wijzigen. Als maximumpercentage voor de huuruitgave wordt 20 of 25 procent van het inkomen genoemd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden