'Systeem van troostmeisjes in WO II nodig voor rust in Japans leger'

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

AMSTERDAM - Dat vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gedwongen als seksslavinnen te werken in bordelen voor Japanse soldaten was nodig om de militaire discipline te bewaren. Met die opvatting heeft een vooraanstaand Japans politicus opnieuw irritatie gewekt in de buurlanden die hebben geleden onder de oorlogsmisdaden van Japan.

Toru Hashimoto, de jonge populistische burgemeester van Osaka en leider van een nationalistische partij, zei tegen verslaggevers dat de Japanse militairen dankzij de zogeheten troostmeisjes tot rust konden komen. 'Als je wilt dat soldaten die hun leven riskeerden terwijl de kogels hen om de oren vlogen, enige rust kregen, dan was het systeem van de troostmeisjes noodzakelijk. Dat is voor iedereen duidelijk.'

Volgens Hashimoto is er geen bewijs dat vrouwen door de Japanse strijdkrachten werden gedwongen in militaire bordelen te werken. Dat is in strijd met bevindingen van de meeste historici. Die zijn het erover eens dat zo'n 200 duizend vrouwen uit onder meer China, Korea en Indonesië werden gedwongen zich te onderwerpen aan soldaten van het keizerlijke leger.

Japan bood in 1993 formeel excuses aan voor het misbruik van troostmeisjes. Maar dat gebaar maakte geen einde aan het verwijt dat Japan onvoldoende schuldbewust is als het gaat om zijn wreedheden in de oorlog. De uitlatingen van Hashimoto wakkeren de wrevel bij de buurlanden nu weer aan.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Zuid-Korea liet weten dat Hashimoto's opmerkingen getuigen van 'een ernstig gebrek aan historisch besef en respect voor vrouwenrechten'. Volgens Seoul wordt het tijd dat de Japanse autoriteiten de 'anachronistische denkbeelden' corrigeren.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde 'met ontzetting'. De woorden van de burgemeester worden beschouwd als een nieuw bewijs voor de verrechtsing van de Japanse politiek onder de nationalistische premier Shinzo Abe.

De regering in Tokio wilde niet direct reageren op Hashimoto's uitlatingen, maar zei dat haar standpunt over troostmeisjes onveranderd is. Zij voelt spijt tegenover 'de mensen die onbeschrijflijke ellende hebben doorstaan'.

Verscheidene Japanse politici reageerden afwijzend. Toch passen de uitspraken van Hashimoto in een patroon: volgens nationalistische politici bestaat een onjuist beeld van Japans optreden in de oorlog. Vorige maand leek premier Abe in twijfel te trekken dat Japan zich had gedragen als agressor. Volgens hem valt er te praten over de definitie van het woord 'invasie'.

Door dergelijke verklaringen vrezen de buurlanden dat premier Abe aanstuurt op wijziging of zelfs intrekking van de excuses die Japan in 1993 (tegenover de troostmeisjes) en in 1995 (tegenover de landen die zijn binnengevallen) aanbood.

De 43-jarige Hashimoto zei ook nog dat de Amerikaanse militairen die zijn gestationeerd in Okinawa meer gebruik zouden moeten maken van het plaatselijke vermaak, zodat ze daar hun seksuele energie kwijtraken. Dit om het aantal seksuele misdrijven tegen Japanse vrouwen te beperken.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden