Commentaar Vluchtelingen

Syrische vluchtelingen weigeren om conservatieve denkbeelden helpt niet zolang EU migratie niet reguleert

Het weren van radicale asielzoekers zet geen zoden aan de dijk zolang controle over migratie uitblijft.

Meisjes plukken bloemen op zonnige, zomerse dag in AZC, asielzoekerscentrum Heemskerk. Beeld Joost van den Broek

Nederland blijkt een op de vijf Syrische vluchtelingen af te wijzen omdat ze te conservatieve denkbeelden hebben over bijvoorbeeld de gelijkheid tussen man en vrouw. Door deze specifieke ‘integratietoets’ verloopt de resettlement van Syriërs vanuit Turkije nog stroperiger dan die al was. Dit jaar werden zo slechts 288 Syriërs ‘legaal’ binnengehaald.

Dat Nederland zorgvuldig kijkt naar de integratiekans van vluchtelingen is verstandig gezien de oplopende spanningen over migratie in Europa. Nieuwkomers dienen de waarden te respecteren van het land waar ze bescherming krijgen. Een logische vervolgstap zou zijn dat nieuwkomers direct de kans krijgen te participeren in die samenleving. Maar hier stokt de visie op migratie en integratie.

Eenmaal in Nederland zitten asielzoekers eerst eindeloos in de wachtstand in afwachting van verblijfspapieren, taaltoetsen of erkenning van diploma’s voordat ze aan de slag mogen. Dat getraumatiseerde vluchtelingen in deze gedwongen lethargie en zorgen om achtergebleven familieleden vatbaar worden voor depressie, radicalisering, verslaving of criminaliteit mag geen verrassing zijn.

Zorgvuldigheid bij het screenen van vluchtelingen is zo slechts een klein bouwsteentje voor een toekomstig duurzaam migratiebeleid waarvan de contouren maar niet zichtbaar willen worden. De Europese eensgezindheid houdt op bij het idee dat illegale bootmigranten moeten worden gestopt en opvang zoveel mogelijk in de regio moet plaatsvinden. En dan? Beloftes om legale mogelijkheden te bieden voor vluchtelingen en migranten worden zelden ingelost. De EU beloofde Turkije in 2016 72 duizend van de 3,5 miljoen Syriërs in dat land over te nemen in ruil voor het stoppen van de bootjes naar Griekenland. Nog geen 15 duizend vluchtelingen werden daadwerkelijk naar Europa gehaald. Op de Griekse eilanden zijn duizenden wanhopige vluchtelingen gestrand als schrijnend bewijs van de juridische hiaten in de EU-Turkijedeal.

Zolang de EU niet in staat is migratie te reguleren, blijft mensensmokkel gedijen en valt helemaal niet te controleren wie de EU binnenkomt. Het screenen van een handvol legale vluchtelingen zet dan geen zoden aan de dijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden