Syrische vluchtelingen varen nu ook naar Italië, 801 bootvluchtelingen gered

Honderden Syrische vluchtelingen zijn donderdag aangetroffen op bootjes op weg naar Italië. Tijdens twee reddingsoperaties haalde de Italiaanse kustwacht 801 bootvluchtelingen van zee. Van de 342 inzittenden die uit de eerste boot werden gered, was de meerderheid volgens de kustwacht afkomstig uit Syrië.

Boot met vluchtelingen voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa. Beeld anp
Boot met vluchtelingen voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa.Beeld anp

Aan boord zaten ook vluchtelingen uit Irak. Exacte informatie over de nationaliteiten en de reis is volgens een woordvoerder van de kustwacht pas beschikbaar als de geredde vluchtelingen aan land zijn gebracht.

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR spreekt van de grootste massale migratiepoging door Irakezen en Syriërs richting Italië sinds een jaar. Tot voor kort kwamen de meeste Syrische vluchtelingen via de Griekse eilanden Europa binnen. Sinds het Turks-Europese akkoord dat moet voorkomen dat dit jaar opnieuw bijna een miljoen vluchtelingen het continent binnenkomen, daalden de aankomsten op de Griekse eilanden van enkele duizenden tot minder dan honderd per dag.

Volgens migratie-experts leidt het sluiten van de ene migratieroute vaak tot het ontstaan van een andere route. Anderhalf jaar geleden vond de Italiaanse kustwacht nog geregeld Syrische vluchtelingen op de route tussen Libië en Italië. Na een reeks grote schipbreuken en toenemende instabiliteit in Libië kozen vooral vluchtelingen uit Syrië liever voor de kortere route vanuit Turkije. De Syriërs die donderdag op zee werden gevonden, vertrokken volgens de UNHCR uit Egypte.

Via Griekenland naar Duitsland of Nederland reizen, is sinds het akkoord van maart bijna onmogelijk geworden voor vluchtelingen en migranten. Door de gesloten grenzen op de route zijn zo'n 50 duizend mensen uit Syrië, Irak en Afghanistan gestrand in geïmproviseerde Griekse opvangkampen. Wie na het Europees-Turkse akkoord op de boot stapte, kwam niet verder dan Lesbos, Chios of Kos. Tot nu toe werden 386 migranten - onder wie vrijwel geen Syriërs - teruggestuurd naar Turkije.

Het succes van het akkoord is nog niet gegarandeerd. De asielaanvragen van duizenden vluchtelingen moeten worden afgehandeld voordat ze kunnen worden teruggestuurd en Turkije dreigt het akkoord te saboteren als Europa niet instemt met de beloofde visumliberalisatie voor inwoners van Turkije.

Van de ruim 31 duizend bootvluchtelingen die dit jaar naar Italië kwamen, was de meerderheid afkomstig uit Afrikaanse landen als Nigeria, Gambia en Somalie. Toch vrezen de Italianen dat ze het nieuwe Griekenland worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden