Syrische vluchtelingen krijgen weer voedsel

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) hervat de voedselhulp aan 1,7 miljoen Syrische vluchtelingen in de buurlanden van Syrië. Het VN-programma heeft genoeg geld gekregen om de vluchtelingen in Jordanië, Libanon, Turkije, Irak en Egypte eten te kunnen geven, maakte het vandaag bekend.

Syrische vluchtelingen in al-Rafid. Beeld reuters
Syrische vluchtelingen in al-Rafid.Beeld reuters

Het WFP zag zich ruim een week geleden genoodzaakt de hulp op te schorten. De organisatie deelt in de buurlanden van Syrië voedselbonnen uit waarmee de vluchtelingen in de plaatselijke winkels kunnen betalen. Er werd een wereldwijde inzamelingsactie op gang gebracht om de hulp te kunnen hervatten. Het WFP hoopte dat zeker 64 miljoen mensen (online) een dollar zouden doneren om zo minstens 64 miljoen dollar (ruim 51 miljoen euro) in kas te krijgen.

Het WFP zegt dat sinds begin vorige week 80 miljoen dollar aan donaties is binnengekomen. Daardoor kan rond half december per gezinslid ongeveer 30 dollar worden geschonken. Er is dan nog geld over om ook in januari vluchtelingen te helpen. 'Deze enorme steun in zo'n korte tijd is ongeëvenaard', stelt directeur Ertharin Cousin. Het meeste geld kwam van regeringen. Individuen en organisaties uit de particuliere sector in 158 landen brachten 1,8 miljoen dollar bijeen.

Inclusief 62 duizend plekken
Westerse landen zullen de komenden maanden 100.000 vluchtelingen uit Syrië opnemen. Dit heeft de Hoge Commissaris voor de vluchtelingen van de VN, António Guterres, dinsdag bekendgemaakt na een ministersconferentie in Genève. In dat aantal zijn de 62 duizend plekken inbegrepen die eerder al waren beloofd door landen als Duitsland en Zweden.

Bijna de helft van de bevolking van Syrië is na jaren van burgeroorlog op de vlucht geslagen. Buurlanden als Libanon, Jordanië en Turkije hebben meer dan 3,2 miljoen Syriërs opgevangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden