Syrische vluchtelinge die zwom voor haar leven kan naar Spelen Rio

Vorig jaar zomer zwom Yusra Mardini nog van de Turkse plaats Izmir naar het Griekse eiland Lesbos voor een beter leven. Nu maakt de 18-jarige Syrische vluchtelinge een serieuze kans om als zwemster mee te doen aan de Olympische Spelen van Rio.

Iñaki Oñorbe Genovesi
Yusra Mardini Beeld Getty Images
Yusra MardiniBeeld Getty Images

Mardini is door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) opgenomen in een gezelschap van 43 atleten die in augustus als vluchtelingenteam aan de start mag verschijnen.

Tot deze zogeheten Team Refugee Olympic Athletes behoren sporters die het potentieel hadden om mee te doen aan de Spelen, maar door oorlog of andere omstandigheden noodgedwongen hun vaderland moesten ontvluchten.

Zo ook Mardini die met haar oudere zus Sarah al jaren behoorde tot een begenadigde groep Syrische zwemsters. Diverse keren wonnen ze de nationale Syrische zwemtitel. Trainen werd echter steeds lastiger in het sinds 2011 door oorlog verscheurde Syrië.

Diverse malen verhuisde Yusra met haar zus en ouders om alsnog in haar vaderland te kunnen blijven zwemmen. Maar toen hun huis bij schermutselingen werd verwoest, besloten de zwemmende zusters Mardini uit Damascus te vluchten.

Odyssee

Hun vlucht leidde de Syrische meisjes naar de Libanese hoofdstad Beiroet en van daaruit naar Turkije. In Izmir betaalden ze mensensmokkelaars om ze in een bootje naar Griekenland te varen. Een eerste overtocht mislukte. Het bootje met de Mardini-zusters werd gesnapt door de Turkse kustwacht en teruggestuurd.

Bij de tweede poging maakte hun bootje, dat maximaal zeven mensen kon dragen maar waarin de smokkelaars twintig vluchtelingen hadden gestopt, al na een half uur water. Omdat Mardini en haar zus de enige vluchtelingen waren die konden zwemmen, besloten ze overboord te springen en de rest van de tocht het bootje vooruit te trekken. Die zwemtocht voor haar leven naar Lesbos duurde uiteindelijk ruim drieënhalf uur. Sindsdien haat Yusra Mardini zwemmen in open water.

Eenmaal op Lesbos volgde een 35-daagse odyssee door het vasteland van Griekenland , de Balkan, Hongarije, Oostenrijk en uiteindelijk Duitsland. Na een kort verblijf in München kwamen Yusra en haar zus uiteindelijk in Berlijn terecht. Daar bracht een Egyptische vertaler ze in hun opvanglocatie in contact met de plaatselijke zwemvereniging Wasserfreunde Spandau 04 en trainer Sven Spannekrebs.

Yusra Mardini Beeld Dpa
Yusra MardiniBeeld Dpa

Spannekrebs was direct verbaasd door het enorme talent van Yusra. 'De afgelopen vijf maanden heeft ze enorme vooruitgang geboekt. In eerste instantie werkten we aan het bereiken van de Olympische Spelen in Tokio in 2020, maar alles gaat sneller dan verwacht. Nu zou het zomaar al kunnen gebeuren. Veel atleten kunnen een voorbeeld aan haar nemen.'

Mardini kan, dankzij een bijdrage uit het Olympische solidariteitsfonds, gebruikmaken van de voordelen van het Duitse topsportsysteem. Dit stelt haar in staat om optimaal school te combineren met haar zwemtraining. Zo is ze twee keer per dag te vinden in een 50 meter wedstrijdbad vlak naast haar school.

Haar hoop heeft Mardini gevestigd op deelname aan de 200 meter vrije slag. De limiet ligt op 2:03,13. Haar huidige persoonlijke record is 2:11, 00 . Toch kan het Internationaal Olympisch Comité desgewenst voor de vluchtelinge een uitzondering maken. In juni maakt het IOC bekend of de Syrische deze zomer mag starten in het Olympic Aquatics Stadium van Rio.

Yusra Mardini Beeld Reuters
Yusra MardiniBeeld Reuters

Propagandamiddel Assad?

Maar daarmee rijst de vraag of Mardini dat namens het vluchtelingenteam zal doen of toch onder de vlag van Syrië, waar zij tenslotte jarenlang tot de allerbeste zwemsters behoorde.

Volgens het IOC heeft het Syrisch olympisch comité laten weten formeel geen bezwaar te hebben tegen deelname van Mardini als lid van het Team Refugee Olympic Athletes. Achter de schermen zouden Syrische officials echter geregeld informeren naar haar progressie. En zou serieus de mogelijkheid bestaan dat het regime van president Assad werkt aan een manier om Mardini als potentieel propagandamiddel tijdens de Spelen te kunnen gebruiken.

De zwemster zelf houdt zich daarover op de vlakte. Ze erkent geregeld contact te hebben met haar voormalige trainingsmaatjes in Syrië. 'Lachend zeggen we dan tegen elkaar; 'Ik zie je in Rio' Het is de droom van elke sporter om mee te doen aan de Olympische Spelen. Of het nou onder de olympische vlag is of de Syrische', aldus Mardini in een vraaggesprek met het persbureau Associated Press.

Wat haar betreft gaat de discussie meer over wat zij heeft weten te bereiken. 'Ik wil vluchtelingen motiveren om net als ik hun droom na te jagen. Ze laten zien dat je zelfs na een helletocht alles kan bereiken', aldus Mardini tegen de Britse krant The Guardian.

null Beeld Facebook
Beeld Facebook
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden