Syrische vluchteling al een jaar vast op luchthaven Istanbul

De Syrische vluchteling Fadi Mansour zit al een jaar vast op de luchthaven Istanbul Atatürk. De Turkse autoriteiten weigeren hem toegang tot hun grondgebied. Omdat de Syriër geen geldig paspoort of geld heeft, mag Mansour van Turkije ook niet ergens anders heen. Zijn situatie doet sterk denken aan de bekende Hollywoodfilm The Terminal met Tom Hanks in de hoofdrol.

Iñaki Oñorbe Genovesi
Fadi Mansour Beeld Twitter
Fadi MansourBeeld Twitter

Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International is Mansour slachtoffer van 'willekeurige detentie'. Mansour zou volgens Amnesty worden vastgehouden in een ruimte die bestemd is voor 'problematische passagiers'. Hier zouden geen ramen aanwezig zijn en het licht continu branden. Ook zijn er volgens de mensenrechtenorganisatie geen bedden en ontbreekt het aan alle privacy.

Mansour, die naar eigen zeggen in 2012 de oorlog in Syrië ontvluchtte omdat hij zou worden opgeroepen voor het Syrische leger van president Assad, zou het afgelopen jaar ook een keer zijn aangevallen door een medegedetineerde. Hierop vroeg hij de Turkse autoriteiten om te worden teruggestuurd naar Libanon, waar hij tot 2014 verbleef totdat hij er werd ontvoerd voor losgeld en ook dat land ontvluchtte. De Libanese autoriteiten weigerden Mansour echter opnieuw toegang en stuurden hem terug naar de luchthaven Istanbul Atatürk.

Sterven

Onlangs zou Mansour aan familie en vrienden hebben verklaard desnoods teruggestuurd te willen worden naar Syrië. 'Daar kan ik in elk geval in één keer sterven in plaats van elke dag dat ik hier verblijf weer een beetje.' Amnesty heeft de Turkse autoriteiten opgeroepen Mansour snel vrij te laten en toe te laten op Turkse bodem onder een zekere mate van 'tijdelijke bescherming'.

Mansour zelf deed via een bericht op Twitter een oproep aan de Turkse president Erdogan om een einde te maken aan zijn huidige uitzichtloze situatie op de luchthaven.

Niet de enige

Overigens is Mansour niet de enige Syrische vluchteling die noodgedwongen vastzit op een vliegveld. Een Syriër die slechts bekend staat als 'MK' verblijft sinds afgelopen november op de luchthaven Sabiha Gokçen. Volgens Amnesty zouden de Turkse autoriteiten geprobeerd hebben hem terug te sturen naar Jordanië, maar dat land weigerde 'MK' toegang vanwege valse reisdocumenten. 'Hierop vroeg 'MK' asiel aan in Turkije. Vervolgens werd hij naar een ruimte op de luchthaven gebracht en daar is hij gebleven', aldus de mensenrechtenorganisatie.

Sinds september weigeren ook de Russische autoriteiten een Syrisch-Koerdisch gezin te laten vertrekken uit de Moskouse luchthaven Sheremetyevo. Hasan Abdo Ahmad Mohammed, zijn vrouw Gulistan Shaho en hun vier jonge kinderen slapen in de transitzone van het vliegveld. Ze kwamen op 10 september uit Iraaks-Koerdistan en wilden zich vestigen bij familie van Shaho. Volgens de Russische douane waren hun paspoorten echter vals. Hierop mocht het Syrisch-Koerdisch gezin Rusland niet in, maar ook niet meer naar elders vertrekken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden