'Syrische sluipschutters doden honderden kinderen'

Sinds het begin van de bloedige Syrische burgeroorlog, bijna drie jaar geleden, zijn volgens een nieuw rapport al meer dan 11.000 kinderen gedood. Honderden onder hen kwamen om door sluipschutters, werden standrechtelijk geëxecuteerd of gemarteld. De jongste slachtoffers zijn niet ouder dan 1 jaar.

Meer dan 11.000 kinderen lieten in het Syrische conflict al het leven. Beeld reuters

11.420. Achter dat droge cijfer schuilt een gruwelijke werkelijkheid: ook kinderen worden massaal het slachtoffer van de Syrische burgeroorlog, zo blijkt uit het nieuwe rapport 'Stolen Futures - The Hidden Toll of Child Casualties in Syria' (Gestolen toekomst, de verborgen tol van kindslachtoffers in Syrië) van de Britse denktank Oxford Research Group.

11.420 is overigens een heel voorlopig cijfer, want het rapport onderzocht enkel hoeveel kinderen onder de 17 jaar er omkwamen tussen maart 2011 en augustus 2013. Bovendien gaat het enkel om slachtoffers die bij naam bekend en gerapporteerd zijn. Het werkelijke aantal kindslachtoffers zou nog veel hoger liggen.

Sluipschutters
De opsomming is gruwelijk: 389 kinderen werden gedood door sluipschutters, 764 werden standrechtelijk geëxecuteerd en 112 werden er gemarteld en daarna gedood. De meeste slachtoffers vielen bij bomaanslagen in de regio rond de stad Aleppo die het hardst getroffen wordt door de burgeroorlog. Jongens hebben dubbel zo veel kans om het slachtoffer te worden als meisjes.

In onderstaande tabel zijn de slachtoffers verdeeld naar leeftijd. Zeker 589 baby's tot 2 jaar oud kwamen om, 1.598 slachtoffers waren niet ouder dan 7 jaar.
(lees verder onder de grafiek)

Peuters, zelfs baby's worden slachtoffer van de gruwelijkheden in Syrië. Beeld reuters

Mede-auteur Hana Salama noemt de manier waarop kinderen in Syrië om het leven komen schokkend. 'Ze worden gebombardeerd in hun huizen, dorpen, of zelfs terwijl ze in de rij voor de bakker wachten of op de schoolbanken zitten. Ze komen letterlijk tussen twee vuren te liggen, zijn het mikpunt van sluipschutters, worden geëxecuteerd, zelfs vergast en gemarteld.'

Catastrofe
Het rapport noemt de toestand van kinderen in het conflict een catastrofe, en roept beide zijden op om te stoppen met burgers en gebouwen als scholen, ziekenhuizen en gebedshuizen onder vuur te nemen. De onderzoekers willen ook dat journalisten en onderzoekers toegang tot het land krijgen en beschermd worden.

In totaal heeft het aantal slachtoffers in Syrië de grens van 100.000 gepasseerd. Meer dan 2 miljoen mensen hebben het land ontvlucht, de helft van hen zijn kinderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden