Syrische regime: rebellen schenden wapenstilstand

Een bermbom in de Syrische stad Aleppo heeft het leven gekost aan een officier van het Syrische leger, en nog eens 24 officieren en cadetten verwond. Dat heeft het Syrische regime gezegd op de staatstelevisie. Volgens Syrië is de 'aanslag' uitgevoerd door 'terroristen die het land willen destabiliseren, en de vredesplannen van VN-gezant Kofi Annan willen dwarsbomen'.

Redactie
Een pro-Assad-demonstratie in Damascus. Beeld AFP
Een pro-Assad-demonstratie in Damascus.Beeld AFP

De berichten konden nog niet worden geverifieerd, omdat de media nauwelijks toegang tot het gebied hebben.

Wapenstilstand
Vanmorgen om 6:00 uur is in Syrië een wapenstilstand van kracht geworden. Volgens de oppositionele Syrische Nationale Raad (SNC) is het Syrische leger die wapenstilstand slechts ten dele nagekomen, omdat het zijn tanks en troepen niet uit de grote steden heeft teruggetrokken.

'Voor ons is het duidelijk dat de wapenstilstand ook het terugtrekken van al het zware wapentuig uit steden en andere dichtbevolkte gebieden behelst', aldus SNC-woordvoerder Basma Kodmani vanmiddag op een persconferentie in Genève. 'Maar dat is duidelijk niet gebeurd. Wij beschouwen het staakt-het-vuren dan ook als slechts ten dele nagekomen.'

Propaganda
Intussen heeft het Syrische ministerie van Binnenlandse Zaken schutters die 'geen bloed aan hun handen hebben' opgeroepen zich over te geven aan de politie. Zij zullen dan worden vrijgelaten, aldus het ministerie vanmiddag op de staatstelevisie. Het Syrische bewind riep vandaag verder alle vluchtelingen in binnen- en buitenland op om weer naar huis terug te keren en 'propaganda en misleidend nieuws te negeren'.

Sinds het staakt-het-vuren vanmorgen vroeg is ingegaan, is het rustig in Syrië. Maar het is wel een gespannen rust. Het bestand is door Kofi Annan, gezant van de Verenigde Naties, tot stand gebracht, maar wordt door de internationale gemeenschap als zeer fragiel beschouwd.

Volgens sommige berichten zou de wapenstilstand inmiddels al verbroken zijn. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten in Beiroet meldt dat Syrische eenheden die loyaal zijn aan president Bashar al-Assad in de centrale provincie Hama een burger zouden hebben doodgeschoten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden