Syrische regering stemt in met vredesplan VS en Rusland

De Syrische regering zegt toe mee te werken aan de wapenstilstand die door Rusland en de Verenigde Staten is uitonderhandeld. Dat schrijft het Syrische staatspersbureau SANA. Bronnen zeiden tegen SANA dat het staakt-het-vuren een belangrijk hulpmiddel is om tot politieke oplossingen te komen voor de crisis in Syrië.

Kinderen spelen in een kapotte draaimolen in Aleppo, Syrië. Beeld afp

Eerder gaf de oppositie in Syrië aan sceptisch te zijn over het akkoord, omdat het de regering in Damascus in de kaart zou spelen. Syrië zou tijdens de wapenstilstand de tijd krijgen om zijn troepen te verplaatsen.

Rusland en de Verenigde Staten gaan samen proberen vrede in Syrië te bewerkstelligen, zo maakten de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken John Kerry en zijn Russische collega Sergej Lavrov bekend in Genève. De Syrische oppositie heeft voorzichtig positief gereageerd, maar de rebellen tonen zich vooralsnog sceptisch.

De twee ministers van Buitenlandse Zaken waren de afgelopen dagen in de Zwitserse stad om gesprekken te voeren over het terugdringen van geweld in het door oorlog verscheurde land. Ze zijn tot een plan gekomen dat een 'ommekeer' kan veroorzaken in het slepende conflict in Syrië, aldus Kerry, mits het akkoord wordt nageleefd. 'We kondigen een akkoord aan dat een einde moet maken aan de wapens en de weg moet vrijmaken voor een bemiddeling van het conflict dat sinds 2011 al aan meer dan 290 duizend mensen het leven heeft gekost', zei Kerry.

Volgens Kerry gaat bij zonsondergang op zondag in Syrië een landelijke wapenstilstand in. Syrische overheidstroepen dienen dan hun gevechtsmissies te beëindigen in gebieden die in handen zijn van de oppositie. Het stoppen van gevechtshandelingen moet het voor humanitaire organisaties mogelijk maken hulp te verlenen in alle belegerde gebieden, waaronder de zwaar getroffen stad Aleppo. Het akkoord behelst verder een gecoördineerd optreden van de VS en Rusland tegen de terreurorganisaties IS en Jabhat Fateh Al Sham.

Gematigd positief

De voornaamste Syrische oppositie heeft zaterdag volgens persbureau Reuters gezegd dat Russisch-Amerikaanse samenwerking in Syrië voor de bevolking gunstig kan uitpakken. Later meldde het persbureau echter dat de oppositie het akkoord nog niet had ingezien en later nog zal reageren.

Het Hoge Onderhandelingscomité (HNC), dat een aantal oppositiepartijen vertegenwoordigt, verwelkomt de deal, 'als hij wordt toegepast'. Volgens woordvoerster Bassma Kodmani hangt het succes af van Rusland, aangezien de invloed van Moskou 'de enige manier is om het regime tot naleving te bewegen', aldus Kodmani.

De gematigde rebellengroep het Vrije Syrische Leger (FSA) heeft er een hard hoofd in dat de regering in Damascus zich aan de afspraken houdt. Fares al-Bayoush, de commandant van de noordelijke divisie van het FSA, zei dat Rusland en de Syrische regering eerdere afspraken niet zijn nagekomen.

John Kerry (links) en Sergej Lavrov. Beeld afp

Aleppo

De speciale VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, toonde zich verheugd over het nieuws en zei dat zijn organisatie er alles aan zal doen om humanitaire hulp te kunnen verlenen. Hij sprak verder de hoop uit dat de overeenkomst de weg vrijmaakt voor een door de Syrische partijen geïnitieerd vredesakkoord. Ook de EU verwelkomt de deal en verzoekt de VN om zo snel mogelijk een voorstel op te stellen voor een machtsoverdracht in Syrië.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson heeft Rusland verzocht al haar invloed te gebruiken om Damascus aan boord te krijgen bij het akkoord.

Turkije is ook blij met het akkoord, en benadrukt het belang van een staakt-het-vuren rond Aleppo om humanitaire hulp te kunnen leveren. Dat wil het land in samenwerking met de VN voor elkaar krijgen.

Ook minister Koenders van Buitenlandse Zaken benadrukt dat het akkoord 'een doorbraak kan zijn'. Hij benadrukte wel de noodzaak dat alle partijen de naleving van de wapenstilstand controleren. Ook moet de militaire samenwerking tussen de Verenigde Staten en Rusland zorgvuldig en nauwkeurig zijn en moet Assad zijn vliegtuigen 'echt aan de grond houden'.

Staffan de Mistura. Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.