Syrische regering stapt mogelijk uit vredesoverleg in Genève

Het is niet zeker of de Syrische regering zal deelnemen aan de tweede ronde van de vredesbesprekingen in Genève met de oppositie. De delegatieleider, minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moualem, zei vrijdag dat hij eerst moet overleggen met president Bashar al-Assad.

APAFP en REUTERS

GENÈVE - De onderhandelingen, die 22 januari begonnen, werden vrijdag volgens plan afgebroken. Er is nog vrijwel niets bereikt. Internationaal bemiddelaar Lakhdar Brahimi sprak van een 'zeer bescheiden begin, maar het is een begin, waarop we kunnen voortbouwen'.

Hij gaf een opsomming van tien punten waarover de twee partijen gelijke gedachten hebben. Die overeenstemming, zei hij, 'is misschien belangrijker dan de partijen beseffen of toegeven'. Het gaat om algemene uitgangspunten voor een oplossing van het conflict, zoals het streven naar 'een waarachtige democratie' en handhaving van Syriës territoriale integriteit.

Maar zelfs over een staakt-het-vuren rond bevolkingscentra of het toestaan van humanitaire konvooien naar de stad Homs, waar duizenden burgers zonder voedsel en medicijnen vastzitten, zijn geen afspraken gemaakt. De hoop onder diplomaten in Genève was dat succesjes op die gebieden een grondslag zouden kunnen vormen voor afspraken over een politieke transitie.

Brahimi heeft voorgesteld 10 februari verder te praten. Al-Moualem zei niet zeker te weten of die termijn voor zijn delegatie haalbaar is. Hij zei dat de gesprekken 'niets concreets' hebben opgeleverd. Dat kwam volgens hem door de 'onvolwassenheid' van de oppositie en haar 'dreigementen om het overleg te laten ontploffen'. Ook hekelde hij de inmenging van de VS.

De regering in Damascus blijft de eis van de oppositie ten stelligste afwijzen om een overgangsregering te installeren die president Assad zijn macht zou ontnemen, zei de minister. 'De vraag wie Syrië leidt, ligt in de handen van het Syrische volk.'

Het diplomatieke spel rond Syrië wordt nog bemoeilijkt door de onenigheid tussen Rusland en de VS over de Syrische chemische wapens. De Amerikanen stellen dat Damascus de probeert het vernietigen van de wapenvoorraad probeert te vertragen.

Moskou echter zegt nog steeds te geloven dat de chemische wapens van Syrië voor 1 juli kunnen zijn vernietigd. Het voorgenomen tijdschema blijft realistisch, zei een regeringswoordvoerder in Moskou.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden