Syrische regering neemt deel aan vredesgesprekken Moskou

De Syrische regering is bereid deel te nemen aan vredesgesprekken, volgende maand in Moskou. Dat heeft de Syrische staatstelevisie vandaag gemeld. Het zou daarbij wel gaan om verkennende gesprekken, die de voorbode moeten zijn voor een bredere vredestop in Syrië zelf.

De speciale VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura met de Syrische president Bashar al-Assad in Damascus. Beeld ap
De speciale VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura met de Syrische president Bashar al-Assad in Damascus.Beeld ap

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei donderdag te hopen dat er na 20 januari een top kan worden georganiseerd, waarbij de Syrische regering en de oppositie bij aanwezig zijn. Rusland is echter een trouw bondgenoot van de Syrische president Bashar Assad en het is maar de vraag of de tegenstanders van het Syrische regime op het aanbod van Rusland in willen gaan.

De Syrische oppositie heeft in het verleden meermaals benadrukt dat een einde aan de burgeroorlog, die aan meer dan 200 duizend mensen het leven heeft gekost, alleen tot stand kan komen als er een overgangsregering komt. Assads regering heeft die eis altijd verworpen.

Luchtaanvallen

Ondertussen gaat het regeringsleger door met het bombarderen van de oppositie. Gisteren kwamen volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zeker 53 mensen om het leven bij luchtaanvallen van het Syrische leger op twee door terrerugroep Islamitische Staat (IS) bezette plaatsen in het noorden van Syrië. Onder de slachtoffers zouden zeven kinderen zijn.

De oppositiewijk Al-Bab, in de stad Aleppo, en het naburige Qabasin werden gisteren gebombardeerd. De twee plaatsen zijn de enige niet die de Syrische luchtmacht de afgelopen dagen op de korrel heeft genomen. Mensenrechtenorganisaties klagen dat het regeringsleger zich bedient van niet erg precieze bommen. Daardoor zouden er veel burgerslachtoffers vallen.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten verslaat de burgeroorlog in Syrië op basis van informatie van activisten in het veld.

Het resultaat van een vatenbom op de wijk al-Bab in Aleppo. Beeld reuters
Het resultaat van een vatenbom op de wijk al-Bab in Aleppo.Beeld reuters

VS en bondgenoten

De Verenigde Staten en zijn bondgenoten hebben vandaag twaalf luchtaanvallen tegen IS in Irak en Syrië uitgevoerd. Bij zes aanvallen nabij de Koerdische grensstad Kobani, dichtbij de Turkse grens, zijn gebouwen, vechtposities en militaire voertuigen geraakt, aldus de strijdkrachten in een verklaring.

In Irak zijn eveneens zes luchtaanvallen uitgevoerd. Daarbij zijn voertuigen en een raffinaderij geraakt.

undefined

Dikke rook en vlammen boven Kobani na een luchtaanval door de coalitie onder leiding van de VS. Beeld ap
Dikke rook en vlammen boven Kobani na een luchtaanval door de coalitie onder leiding van de VS.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden