Syrische regering: kritiek 'terreursteunende' EU ongeloofwaardig

De Europese Unie ontbreekt het aan geloofwaardigheid om kritiek te kunnen geven op de rol van de regering-Assad in de burgeroorlog in Syrië. Dat heeft de Syrische regering woensdag gezegd, nadat eerder de Europese ministers van Buitenlandse Zaken Damascus en bondgenoot Rusland hadden gehekeld voor hun rol in het conflict.

De plek waar een bom viel op het door rebellen bezette dorp Owaijel ten westen van de stad Aleppo Beeld reuters

De Europese ministers zeiden maandag aan te sturen op meer sancties tegen de regering van president Bashar al-Assad. Het bombarderen van Aleppo door Rusland en Syrische militairen is mogelijk een oorlogsmisdaad en moet worden onderzocht door het Internationaal Strafhof in Den Haag, luidde de kritiek.

'De EU ontbreekt het aan zelfs de geringste mate van geloofwaardigheid als het gaat om de humanitaire situatie in Syrië, omdat de Unie, door terrorisme te steunen, medeplichtig is aan het lijden van de Syriërs', was de Syrische reactie.

Humanitaire pauze

Momenteel is er een onderbreking van de bombardementen op Aleppo, maar Rusland heeft al gezegd niet van plan te zijn die pauze eenzijdig te verlengen. Dat heeft de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Riabkov woensdag gezegd, meldt het Russische persbureau Interfax.

Volgens Riabkov ziet Rusland ook geen heil in een gesprek tussen de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en diens Amerikaanse collega John Kerry over de situatie in Syrië. Afgelopen zaterdag leidden vredesgesprekken tussen de Verenigde Staten en Rusland niet tot concrete resultaten. Het bijna vijf uur durende overleg werd toen afgesloten zonder concrete stappen om de crisis rond Aleppo op te lossen.

Een vernietigd huis in Guzhe, in het noorden van Aleppo Beeld reuters

Aleppo wordt belegerd door Russische en Syrische troepen. Dinsdag stopten de luchtmacht van beide landen met het bombarderen van de Noord-Syrische stad. Aanvankelijk was het plan om vanaf donderdag een 'humanitaire pauze' van acht uur in te lassen, maar de Verenigde Staten vonden dit veel te kort. Met de pauze die dinsdag al inging kwam Rusland tegemoet aan de wens van de VS om een langere periode van staakt-het-vuren in acht te nemen, zodat gewonden in de belegerde wijken kunnen worden geëvacueerd. De pauze is ook bedoeld om de stad te voorzien van broodnodige humanitaire hulp.

'Aanval op Aleppo beschermt burgers juist'

Het offensief tegen IS in Aleppo gaat gepaard met hevige gevechten waarbij ook burgerslachtoffers vallen. Maar alleen op die manier kan de bevolking worden beschermd, zei Assad in een interview met het Zwitserse televisiestation SRF. 'Dat is onze grondwettelijke opdracht, de mensen beschermen.'

'We moeten af van die terroristen in Aleppo. Alleen zo kunnen we de burgers beschermen. Ze worden door de terroristen gecontroleerd en vermoord', aldus Assad. De president zei dat hij niet kan gaan zitten afwachten en toekijken. 'We moeten wel aanvallen, dat is duidelijk.'

De Turkse president Erdogan vreest dat de hevige gevechten kunnen leiden tot een exodus uit Aleppo, waarbij wel tot een miljoen Syriërs naar Turkije zullen vluchten. Erdogan zei dat hij dinsdagavond heeft gesproken met de Russische president Vladimir Poetin. De twee hebben een akkoord bereikt over het aanpakken van de strijders van Jabhat Fatah al Sham (het voormalige Nusra-front) in de stad.

Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry Beeld photo_news
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.