Syrische rebellen veroveren symbolisch belangrijk Dabiq op IS

Syrische rebellen, gesteund door het Turkse leger, hebben zondag de symbolisch belangrijke Syrische plaats Dabiq op Islamitische Staat (IS) veroverd. Dat heeft het hoofd van de Sultan Murad-rebellengroep bekendgemaakt. Dabiq wordt genoemd in een apocalyptische, islamitische voorspelling als de plek van de laatste slag tussen moslims en 'ongelovigen'.

Redactie
Rebellen juichen bij gevechten tegen IS in Dabiq. Beeld AFP
Rebellen juichen bij gevechten tegen IS in Dabiq.Beeld AFP

De beweging verwees in de afgelopen dagen ook hiernaar. IS zei dat het plaatsje het toneel zou zijn van een belangrijk gevecht tegen de 'kruisvaarders'. Dabiq was tot voor kort ook de titel van de regelmatig verschijnende online glossy van de terreurgroep.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten heeft de verovering bevestigd. Volgens de organisatie trokken IS-strijders zich zondag terug uit Dabiq. Een rebellencommandant zei dat de IS-strijders zondagochtend nauwelijks verzet boden. De leider van de rebellengroep Sultan Murad, Ahmed Osman, zei dat zijn strijders ook het naburige plaatsje Soran hebben ingenomen.

Islamitische Staat (IS) bereidt zijn strijders al langere tijd in stilte voor op een val van het kalifaat dat het heeft uitgeroepen in delen van Syrië en Irak. In boodschappen erkenden IS-leiders al recente verliezen in het gebied. IS verloor alleen al in de eerste zes maanden van dit jaar zo'n twaalf procent van het grondgebied. Daaronder waren onder meer Palmyra in Syrië en Falluja in Irak.

Amerikaanse functionarissen en terrorismedeskundigen zeggen dat het uiteenvallen van het kalifaat niet het einde zal betekenen van IS. Omdat de beweging decentraal is georganiseerd, in tegenstelling tot Al Qaida, zal het nog lange tijd gevaarlijk blijven. 'Ze hebben alle energie en onvoorspelbaarheid van een populistische beweging', zei voormalig CIA-directeur Michael Hayden daar al eerder over.

Val kalifaat

Islamitische Staat (IS) bereidt zijn strijders in stilte voor op een val van het kalifaat dat het heeft uitgeroepen in delen van Syrië en Irak. In boodschappen en met acties in Syrië, erkennen IS-leiders recente verliezen in het gebied. IS-aanhangers wordt erop gewezen dat resterende bolwerken van IS op termijn zullen worden verloren. Lees in dit artikel hoe IS de ineenstorting van het kalifaat verkoopt aan de aanhangers.

Syrisch Observatorium: grote twijfels over claims (+)

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten van Rami Abdulrahman heeft in het Westen een reputatie als betrouwbare nieuwsbron. Is dat wel terecht?

Offensief

De val van Dabiq komt aan de vooravond van het langverwachte offensief van het Iraakse leger, gesteund door de VS, tegen Mosul. De bevolking van de stad is zaterdag door de Iraakse luchtmacht met duizenden flyers gewaarschuwd voor het op handen zijnde offensief. 'We treffen voorbereidingen om Mosul te bevrijden en om de veiligheid en de stabiliteit in de regio te herstellen', is te lezen in de flyers die boven het centrum van Mosul werden afgeworpen.

Wanneer het langverwachte offensief begint, is onduidelijk. 'Het is tijd voor een overwinning', zo staat in het pamflet te lezen. 'Tijd voor een schoon Irak, bevrijd van IS en alle andere donkere geloven', zo wordt de Iraakse president Haider al-Abadi geciteerd.

Bewoners wordt aangeraden uit sommige delen van de stad weg te blijven, niet in paniek te raken en ramen en deuren dicht te houden. Ook wordt een telefoonnummer vermeld om bewoners aan te moedigen activiteiten van IS-strijders door te geven. 'We zullen Mosul bevrijden en weer veiligheid en stabiliteit brengen in de regio', aldus het pamflet. De Amerikaanse artillerie zou op 20 kilometer van de stad projectielen hebben afgevuurd op IS-doelen ten oosten van de stad, zo zegt een commandant van Koerdische Peshmerga-strijders

Posterboy tegen IS

De ex-Syriëganger Reda N. kan een cruciale rol spelen in het tegengaan van radicalisering in Nederland. Dat vindt advocaat Khalid Kasem. De doodgewaande Leidenaar N. wist zich te te ontworstelen aan IS. Na vervolging en berechting kan hij zijn ervaringen delen en waarschuwen tegen de praktijken van ronselaars, betoogt Kasem in dit opiniestuk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden