'Syrische rebellen ontvangen Amerikaanse wapens voor strijd Aleppo'

Rebellen die ten strijde trekken tegen het Syrische regeringsleger en zijn bondgenoten ten zuiden van Aleppo, waar sinds vrijdag een offensief gaande is, hebben nieuwe anti-tankraketten geleverd gekregen van de Verenigde Staten.

Redactie
Strijders van het Vrije Syrische Leger vervoeren een gewonde vrouw naar het Dar-al-Shifa ziekenhuis in Aleppo. Beeld ap
Strijders van het Vrije Syrische Leger vervoeren een gewonde vrouw naar het Dar-al-Shifa ziekenhuis in Aleppo.Beeld ap

Drie rebellengroepen die gelieerd zijn aan het Vrije Syrische Leger hebben dat bekendgemaakt tegenover persbureau Reuters. Ze stellen echter dat de wapens niet genoeg zijn. 'Een paar (wapens) zullen geen verandering brengen. Ze (de rebellen) hebben er tientallen nodig', aldus een van de bronnen, die weigert zijn identiteit bekend te maken.

De levering van Amerikaanse TOW-raketten aan rebellen in Aleppo lijkt een rechtstreekse reactie op het offensief dat gaande is in de provincie. Syrische regeringstroepen proberen de regio, met behulp van Iraanse en Libanese Hezbollah-strijders, te heroveren op de rebellen. De Russen staan de militairen op de grond bij vanuit de lucht.

Zogeheten 'gematigde' rebellengroepen die het leger van de Syrische president Bashar al-Assad bestrijden worden al langer bijgestaan met Amerikaanse wapens die via Turkije worden geleverd. Ook hebben meer dan 10 duizend rebellen een training ontvangen van de CIA.

Een ander programma, dat geleid wordt door het Pentagon, is daarentegen drastisch verkleind nadat bleek dat er nog maar een handvol door de Amerikanen getrainde rebellen actief was op Syrische bodem. Het programma, waar de regering-Obama 500 miljoen dollar (ruim 440 miljoen euro) in heeft gestoken, zal zich voortaan alleen maar richten op leiders binnen rebellengroepen, zo werd begin oktober naar buiten gebracht.

Tegelijkertijd lieten de VS weten dat ze wapens, munitie en communicatie-apparatuur zouden gaan leveren aan een selecte groep Syrische rebellen die extremisten van terreurgroep IS bestrijden. Dat lijkt nu te zijn gebeurd.

Volgens Rami Abdulrahman, de directeur van het in Londen gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, hebben rebellen sinds vrijdag ten minste 11 legervoertuigen aangevallen met anti-tankraketten.

Iran staat Assad bij

Iran is bezig duizenden militairen naar Syrië te vliegen, om samen met de Russische luchtmacht het regime te helpen cruciale plaatsen in centraal en westelijk Syrië te heroveren. Lees hier meer.

Een anti-tankraket, ingezet door het Vrije Syrische Leger in Aleppo in 2013. Beeld reuters
Een anti-tankraket, ingezet door het Vrije Syrische Leger in Aleppo in 2013.Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden