Syrische rebellen ontkennen terreinverlies in Aleppo

Syrische rebellengroepen ontkennen berichten dat het regeringsleger grond heroverd heeft in het oosten van Aleppo. Dat meldt Al Jazeera op basis van lokale bronnen. Daarmee zou een gecreëerde corridor naar dat deel van de Syrische stad nog overeind staan, waarmee 250 duizend burgers die dringend voedselhulp nodig hebben, kunnen worden bereikt.

Redactie
Een tank van de oppositie rijdt vrijdag in het oosten van Aleppo na de val van de enclave. Beeld afp
Een tank van de oppositie rijdt vrijdag in het oosten van Aleppo na de val van de enclave.Beeld afp

Syrische staatsmedia meldden dinsdag dat regeringstroepen terrein hebben veroverd op rebellen in het zuidwesten van Aleppo en daarmee een aanvoerroute voor opstandelingen in het oosten van de stad hebben afgesneden. Het offensief van het leger werd ondersteund door hevige luchtaanvallen op de rebellen.

Rebellen in Aleppo hadden de belegering van het oostelijke deel van stad door het regeringsleger afgelopen weekend doorbroken. Die had het gebied in handen sinds begin juli, en hoopte vanuit die positie het voormalige economische centrum van Syrië weer te heroveren. Het offensief van de rebellen was daarom een flinke tegenslag voor Assad.

Dinsdag kondigde het regeringsleger, gesteund door Hezbollah, aan dat het de strijd intensiveert met drieduizend militairen, gesteund door luchtaanvallen.

Humanitaire pauze

Rusland, dat het regime van president Bashar al-Assad steunt, waarschuwde dinsdag dat een gevechtsstop in Aleppo geen voorwaarde kan zijn voor nieuwe vredesgesprekken. 'Hoe minder geweld, des te beter voor de gesprekken. Maar er moeten vooraf geen voorwaarden worden gesteld', zei de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin.

Daarmee reageerde Tsjoerkin op een oproep van de Verenigde Naties om een 'humanitaire pauze' in te lassen. Die is volgens de VN nodig voor de twee miljoen mensen in de Syrische stad die zonder elektriciteit en stromend water zouden zitten.

Eerder schreef minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders dat 'hulp aan Aleppo de hoogste prioriteit heeft'. Hij vreest dat Aleppo net als Rwanda of Srebrenica synoniem zal gaan staan voor het falen van de internationale gemeenschap.

'Alleen met internationale druk kan een grotere ramp worden voorkomen. De VN, de Internationale Steungroep voor Syrië (ISSG) en andere landen moeten het Assad-regime met luidere stem oproepen een einde te maken aan de belegering. Dit soort druk heeft effect. Zo heeft een aantal belangrijke landen op een bijeenkomst in München afgelopen februari een akkoord bereikt over een staking van de vijandelijkheden', schrijft de minister.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden