Syrische rebellen claimen breken van beleg Aleppo

Een coalitie van radicale Syrische rebellen beweert het beleg van Aleppo door de regeringstroepen van Assad gebroken te hebben. Dit meldt persbureau Reuters.

Een Syrische rebel in Aleppo. Beeld reuters

De opstandige groep Ahrar al-Sham meldde dat rebellen de wijk Ramosa aan de zuidwestkant van Aleppo onder controle hebben gekregen. Daardoor zouden ze de 'route naar de stad hebben vrijgemaakt'. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten hebben de strijders die de door de belegering zijn gebroken contact gelegd met opstandelingen die in het oostelijke deel van de belegerde stad zitten.

Regeringsgezinde online media ontkennen dat er een einde is gemaakt aan het beleg van de Syrische stad.

De extremistische rebellen van Jabhat Fatah al-Sham (voorheen Jabhat al-Nusra) en Ahrar al-Sham begonnen vorige week, samen met brigades van het Vrije Syrische Leger, een verrassingsaanval in het zuidwesten van Aleppo.

Rebellen van Jabhat Fatah al-Sham in het zuiden van Aleppo. Beeld afp

Rebellen vallen basis aan

Vrijdag meldden de rebellen een artilleriebasis bestormd te hebben die wordt gebruikt om het door rebellen beheerste deel van Aleppo te bestoken. Het leger zei de aanval te hebben afgeslagen en honderden opstandelingen te hebben gedood.

De basis ligt bijna twee kilometer van het deel van de stad waar rebellen de dienst uitmaken. Volgens een strijder van Ahrar al Sham reden twee mannen met bomauto's de basis in en bliezen ze zichzelf op.

Het Syrische leger gaf een heel andere lezing van de aanval. Militairen wisten die af te slaan, honderden strijders werden gedood en veel van hun wapentuig werd vernietigd. Volgens het leger was het de grootste aanval door rebellen in het afgelopen jaar.

Rebellen Aleppo in de tegenaanval

Er dreigt een humanitaire ramp in de Syrische stad Aleppo (+) na de omsingeling door Assads leger. Maar het verzet is niet gebroken; strijders schoten een Russische helikopter neer.

Humanitaire situatie

Aleppo was voor de oorlog met twee miljoen inwoners de grootste en economisch belangrijkste stad van Syrië. Er heerst sinds 2012 een impasse: het westen staat onder controle van het regime, het oosten is in handen van rebellenfacties. Het regeringsleger had de stad sinds eind juli volledig omsingeld.

De humanitaire situatie in de stad verslechtert in rap tempo. De afgelopen week werd hevig gevochten tussen regeringstroepen en rebellen, terwijl de circa 300 duizend burgers de belegerde stad niet uit kunnen. Unicef zegt 'extreem bezorgd' te zijn over het gevaar waaraan burgers worden blootgesteld.

Ook andere hulporganisaties luiden de noodklok over 'oorlogsmisdaden' waaraan beide partijen zich schuldig zouden maken. Niet alleen veroordelen zij het geweld tegen burgers, maar ook de aanvallen op 'de overgebleven medische infrastructuur' in de stad. Alleen al de afgelopen week zou het regeringsleger zes ziekenhuizen in de stad hebben gebombardeerd, een record sinds de oorlog in Syrië vijf jaar geleden uitbrak.

Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.