Syrische president schamper over Liga

De Syrische president Bashar al-Assad heeft dinsdag gezworen 'terroristen' in zijn land met ijzeren vuist te zullen neerslaan. Hij wijt de protesten tegen zijn regime aan een 'buitenlandse samenzwering', zo zei hij in zijn eerste televisietoespraak in zeven maanden.

REUTERS en BBC

AMSTERDAM - In zijn toespraak, die honderd minuten duurde, schamperde Assad over de Arabische Liga, die waarnemers naar Syrië heeft gestuurd en eist dat het geweld tegen de demonstranten stopt. 'De Arabische Liga slaagt er al zes decennia niet in om de belangen van de Arabieren te vertegenwoordigen', zei Assad. Syrië werd in november geschorst als lid van de Arabische Liga.

De Liga veroordeelde gisteren een aanval waarbij maandag elf waarnemers gewond raakten in de havenstad Latakia en zei dat Syrië de plicht had verzaakt hen te beschermen. Op internetbeelden lijken pro-Assad betogers de witte voertuigen van waarnemers aan te vallen. 'De taak van de waarnemers wordt met de dag moeilijker omdat we geen teruggang zien in het aantal moorden', zei de minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten gisteren. Liga-chef Nabil al-Arabi zei de Syrische autoriteiten 'volledig verantwoordelijk' te houden voor aanvallen op waarnemers. Syrië zegt dat het de veiligheid van de waarnemers garandeert.

Een team van 165 waarnemers controleert sinds december of Syrië zich houdt aan een vredesplan, waar Assad mee heeft ingestemd. Daarin is afgesproken het geweld te beëindigen, zware wapens terug te trekken en politieke gevangenen vrij te laten.

Volgens de Syrische oppositie slagen de waarnemers er niet in het geweld in te dammen.

Rusland, een oude bondgenoot van Assad, zei gisteren dat de missie een stabiliserende werking heeft. Volgens een hoge VN-functionaris zijn sinds de komst van de waarnemers 400 doden gevallen. In totaal zijn volgens de Verenigde Naties 5.000 mensen omgekomen sinds de opstand tegen Assad tien maanden geleden begon.

De Syrische autoriteiten zeggen dat gewapende islamitische extremisten 2.000 veiligheidsagenten hebben gedood. De laatste maanden hebben overgelopen militairen uit het leger zich aangesloten bij de oppositie en aanvallen op het Syrische leger uitgevoerd.

Assad zei in zijn toespraak dat de veiligheidsdiensten geen bevel hebben gekregen om het vuur te openen op demonstranten. Hij deed wel toezeggingen over een referendum over een nieuwe Grondwet in maart, voor de parlementsverkiezingen die herhaaldelijk zijn uitgesteld.

Assad deed geen enkele toezegging over het mogelijk overdragen van de macht die hij in 2000 van zijn vader overnam. 'Ik ben niet iemand die zijn verantwoordelijkheid ontloopt', zo zei hij.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden