Syrische leger herovert Palmyra opnieuw op IS

Het Syrische regeringsleger heeft donderdag de stad Palmyra in het oosten van Syrië heroverd op Islamitische Staat. Het Russische ministerie van Defensie heeft dat meegedeeld. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten bevestigde dat de IS-strijders Palmyra zijn ontvlucht, na vijf dagen van gevechten.

Redactie
Rookpluimen boven Palmyra tijdens het legeroffensief Beeld afp
Rookpluimen boven Palmyra tijdens het legeroffensiefBeeld afp

Het is voor de tweede keer dat het Syrische leger de historische stad met zijn door Unesco beschermd werelderfgoed op IS heeft veroverd. De extremisten kregen Palmyra in mei 2015 in handen. In maart vorig jaar werden ze door het leger verjaagd, om in december weer terug te keren. Die verrassingsactie vond plaats toen het regime zijn handen vol had aan de slag om Aleppo.

Het regeringsoffensief deze week werd gesteund door de Russische luchtmacht en op de grond door eenheden van Hezbollah, volgens media in handen van de Libanese militie. De verdedigingslinies van IS rond Palmyra werden zondag doorbroken. Dinsdag bereikte het leger de buitenwijken. Donderdag rond het middaguur werd het archeologische deel van de stad ingenomen, later de rest.

Volgens het door activisten gerunde Palmyra News Network was de woestijnstad geheel verlaten. Zondag waren de laatste families van IS-strijders vertrokken.

Toerische topattractie

Voor de Syrische burgeroorlog in 2011 uitbrak was Palmyra een toeristische topattractie. De ruïnestad, beroemd om zijn Romeinse monumenten en het grote stenen theater, trok tienduizenden bezoekers per jaar.

IS heeft de afgelopen twee jaar een deel van het cultureel erfgoed van Palmyra vernield. De beweging beschouwt de pre-islamitische cultuur als heidens. Volgens Unesco heeft IS zich daarmee schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden. De VN-organisatie heeft Palmyra sinds 1980 op de Werelderfgoedlijst staan.

Ruïnes in de Syrische stad Palmyra in mei 2016 Beeld epa
Ruïnes in de Syrische stad Palmyra in mei 2016Beeld epa

Massamoorden

Het Russische ministerie van Defensie gaf eerder deze maand met drones gemaakte camerabeelden vrij waarop was te zien dat opnieuw schade is toegebracht aan het Romeinse theater en het Tetrapylon, een groep van vier zuilenconstructies die een soort rotonde vormen op de weg naar het theater. Van de in totaal zestien zuilen zouden er slechts twee over zijn.

IS heeft het theater diverse malen gebruikt voor massamoorden. Voor het laatst gebeurde dat in januari, toen acht gevangenen in het er werden geëxecuteerd en vier onthoofd. Ook in het Palmyra-museum vonden terechtstellingen plaats.

Lees meer over de kunstschatten van Palmyra

Archeologische beelden uit Palmyra krijgen hun gezicht terug
Een groep Italiaanse archeologen en restauratoren voorzag de twe door IS toegetakelde borstbeelden uit Palmyra in twee maanden tijd van hypermoderne en minutieus gereconstrueerde gezichtsprotheses (+).

Moeten verwoeste tempels in Palmyra worden herbouwd?

De antieke monumenten in het Syrische Palmyra zijn grotendeels vernield door IS. Moet het verwoeste erfgoed weer in ere worden hersteld (+)?

Archeologische schatten zijn altijd de klos
Met het slopen van Palmyra heeft IS belangrijk werelderfgoed vernietigd. Volgens archeologen is de ondergrondse schade die de plunderaars aanrichten nog groter dan de bovengrondse (+).

Niet alleen IS, maar alle partijen roven kunst in Syrië
De archeologische schatten van Syrië worden geplunderd en alle partijen maken zich er schuldig aan, blijkt uit een in oktober gepubliceerde studie.

Recensie: Paul Veyne vertelt in zijn boek waarom IS Palmyra heeft verwoest
De Franse archeoloog Paul Veyne schreef een klein maar bijzonder boekje over de unieke culturele smeltkroes Palmyra. In de elegante, levendige maar ook gedreven stijl die Franse archeologen blijkbaar tijdens de opleiding al wordt aangeleerd, neemt Veyne neemt de lezer mee voor een wandeling door het centrum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden