NieuwsKoerden in Syrië
Syrische Koerden: Turkije breekt nu al met het staakt-het-vuren
De Syrisch-Koerdische autoriteiten beschuldigden Turkije vrijdag van het schenden van de vijfdaagse rustperiode. De gevechten zouden zijn doorgegaan bij de grensstad Ras al-Ain. Turkije ontkent dat dit is gebeurd.
Turkije sloot donderdagavond een akkoord met de Verenigde Staten over een staakt-het-vuren. De Syrische Koerden kregen vijf dagen de tijd om de grensregio in Noord-Syrië te verlaten. Tot die tijd zou Turkije geen schot meer lossen.
Volgens de Syrische Koerden heeft Turkije dat akkoord nu al geschonden. Er zou vrijdag hevig geschoten zijn bij de grensstad Ras al-Ain, waar op dit moment nog Koerdische strijders aanwezig zijn. Vijf strijders en een aantal burgers zouden zijn gedood door een Turkse luchtaanval. De Koerdische autoriteiten lieten weten niet van plan te zijn de stad te verlaten, zolang die nog door Turkse militairen omsingeld is.
Turkije ontkent dat het staakt-het-vuren is doorbroken. Ook stelt Turkije dat de Koerden zijn begonnen met het terugtrekken uit de regio. De Koerdische autoriteiten zeggen dat dit niet waar is.
Donderdag bewierookte Trump de gesloten deal met Turkije als een ‘grote dag voor de beschaving’. De deal betekende in de praktijk vooral een grote dag voor Erdogan. De Amerikanen bevestigden met het akkoord min of meer dat de Syrische Koerden uit de ‘veilige zone’ van de Syrische grens weg moeten. Ze zullen verder ook geen sancties meer opleggen aan Turkije. Eerder dreigde Trump nog de Turkse economie ‘te vernietigen’.
Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, reageerde uiterst sceptisch op de gesloten deal. Die betekent volgens hem ‘geen staakt-het-vuren, maar een eis voor de capitulatie van de Koerden’. De Franse president Macron spreekt van een ‘bizarre’ operatie van Turkije, gericht op niets anders dan het verdrijven van de Koerden.
Het Turkse leger trok vorige week de Syrische grens over, kort nadat Trump had laten weten de Amerikaanse troepen uit Syrië terug te trekken. Vervolgens werd het hele schaakbord in Syrië omgegooid. De Koerden gingen noodgedwongen een bondgenootschap aan met de Syrische troepen van president Assad. Poetin werpt zich nu op als bemiddelaar tussen Turkije en Syrië.
Lees ook:
‘Het minste kwaad’, noemen Koerden in Noordoost-Syrië de overeenkomst met Assad
Volkskrant-correspondent Ana van Es is in Noord-Syrië ter plaatse. Ze sprak daar met een Koerdische familie die op de vlucht is geslagen voor de Turkse invasie. ‘Amerika heeft ons verraden. Wat gaat jouw regering doen?’.
Na acht jaar oorlog lijkt Syrië terug bij af
Na een woelige week lijkt de situatie in Syrië verdacht veel op die van voor de Arabische Lente. Alle macht is weer in handen van Assad, met steun van Rusland, dat in het gat sprong dat de Amerikanen achterlieten. Is die hele oorlog dan voor niets geweest?