'Syrische Koerden arresteren zestig leden pro-Assadmilitie'

De Koerdische veiligheidsdienst in Syrië heeft woensdag in Qamishli, in het noordoosten van het land, zestig leden van een pro-Syrische militie opgepakt. Dat meldt het doorgaans goed ingelichte Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Redactie
Een begrafenis van Koerdische strijders in Qamishli, een maand geleden. Beeld afp
Een begrafenis van Koerdische strijders in Qamishli, een maand geleden.Beeld afp

De veiligheidsdienst van de Koerden, ook bekend als Asayish, heeft Qamishli grotendeels in handen, maar ook de Syrische overheid is er nog aanwezig en heeft onder andere controle over het lokale vliegveld. Het is niet duidelijk wat er met de opgepakte militieleden gaat gebeuren.

Autonome deelstaat

Koerden in Syrië zijn een eigen staat of deelstaat in het noorden van het land aan het voorbereiden, zo heeft een van de betrokken Koerdische voormannen eerder op woensdag op een conferentie in Rmeilan gezegd. De Koerdische deelstaat moet democratisch worden en een federale structuur krijgen, zodat de bevolking de zaken in eigen hand kunnen nemen. De Koerden beogen drie relatief autonome Koerdische deelstaten. Hoe die zich tot Damascus moeten gaan verhouden, is niet duidelijk. De Koerdische regio in Irak is praktisch onafhankelijk van Bagdad.

Turkije heeft onmiddellijk boos gereageerd op het plan. De regering noemde het illegaal en van geen enkele waarde, omdat de eenheid van Syrië de basis voor elke oplossing vormt. En het Syrische volk als geheel besluit over de bestuursvormen, vindt Ankara volgens meldingen van de krant Hürriyet.

Akram Hisso, premier van de Koerdische enclave in Noord-Syrië, zei eerder al dat het doel is om een radicaal nieuwe maatschappij te vestigen. 'Wij willen een ander systeem bouwen. Wij willen gelijkheid van man en vrouw, aan de frontlijn en in het bestuur. Met het bloed van de martelaren bouwen wij een nieuwe samenleving. Onze revolutie is een model voor het hele Midden-Oosten.'

Lees ook:

Kunnen de Koerden in Syrië bijdragen aan een oplossing of zijn hun banden met de Turkse PKK daarvoor te sterk?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden