Syrische kinderen overal slachtoffer

Zowel het regimeAssad als de opstandelingen schenden stelselmatig en op grote schaal de rechten van Syrische kinderen. Dat stelt de Britse kinderrechtenorganisatie War Child in een maandag gepubliceerd rapport over Syrië.

AMSTERDAM - Het Syrische regime maakt kinderen bewust doelwit in zijn strijd tegen de rebellen. De strijdende partijen houden geen van beide rekening met de aanwezigheid van de Syrische kinderen. Ze belemmeren hen de toegang tot hulpverlening, medische zorg en een veilig heenkomen.

Volgens War Child zijn sinds het begin van de gewelddadigheden in Syrië, vorig jaar maart, tussen de 500 en 1.300 Syrische kinderen gedood. In juni alleen al zouden 203 kinderen zijn omgekomen door het geweld.

Syrische kinderen worden door het regime gericht beschoten, geëxecuteerd, ontvoerd en ingezet als menselijke schilden, zegt War Child. In zijn rapport baseert de organisatie zich onder meer op verslagen van VN-kinderrechtenorganisatie Unicef, Human Rights Watch en op verhalen van ooggetuigen en kinderen in vluchtelingenkampen.

Zeker 635 kinderen zitten opgesloten in detentiecentra waar stelselmatig wordt gemarteld. Ze worden volgens War Child geblinddoekt en geslagen met elektrische kabels, in hun knieën geschoten en bewerkt met brandende sigaretten. Jongens en meisjes, soms pas 12 jaar oud, worden seksueel misbruikt. Zeker twee meisjes, van 10 en 14 jaar, zijn zwanger geraakt na verkrachting door Assads militairen.

Assads veiligheidsdiensten en Shabiha-milities maken geen onderscheid tussen kinderen en volwassenen, rapporteert War Child. Dat bleek ook afgelopen mei, toen ze 49 kinderen om het leven brachten in het dorpje Houla - waar in totaal 108 inwoners werden gedood. Kinderen die het bloedbad overleefden, vertelden hoe mannen in uniform willekeurige burgers doodschoten, mannen, vrouwen en kinderen.

Jeugdige vluchtelingen uit dorpen en steden in heel Syrië vertelden dat regeringstroepen scholen aanvallen, om de gebouwen vervolgens te bezetten en te gebruiken voor militaire doeleinden en als bases voor scherpschutters.

Regeringstroepen zetten kinderen bovendien in als strijders en als menselijk schild. In de zwaar belegerde wijk Baba Amr in de stad Homs werden tientallen jongens en meisjes tussen de 8 en 13 jaar uit hun huizen gehaald en voorop pantservoertuigen gezet om te voorkomen dat rebellen deze zouden aanvallen.

In totaal zijn volgens War Child circa 470 duizend kinderen en jongeren door het geweld getroffen. In Syrië is 46 procent van de bevolking jonger dan 18. In Jordanië, Libanon, Turkije en Irak verblijven zeker 91 duizend Syrische vluchtelingen, van wie de helft onder de 18 jaar is.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden