Nieuws

Syrische Jacob (13) en moeder Tina toch niet naar Armenië uitgezet

De uit Syrië afkomstige Jacob (13) en zijn moeder Tina mogen toch in Nederland blijven. Dat laat hun advocaat Wil Eikelboom op Twitter weten. Over de dreigende uitzetting van moeder en zoon was, ook politiek, grote beroering ontstaan.

Redactie
Deze foto van Jacob (links) met twee vrienden werd veel gedeeld op social media met de hashtag #jacobmoetblijven. Beeld
Deze foto van Jacob (links) met twee vrienden werd veel gedeeld op social media met de hashtag #jacobmoetblijven.

Bijna 167 duizend mensen ondertekenden een petitie om Jacob en Tina in Nederland te laten blijven. De twee zijn nazaten van uit Turkije gevluchte Armeense christenen, al hebben ze nooit in Armenië gewoond. Eind 2015 ontvluchtten ze met een riskante boottocht over de Middellandse Zee de oorlog in Syrië.

Moeder Tina (niet haar echte naam) vroeg een Armeens paspoort aan, omdat ze had gehoord dat ze zo meer kans op een visum in Europa zouden maken. Dat visum kreeg ze niet. De IND greep haar Armeense paspoort juist als reden aan om haar geen verblijfsvergunning te verlenen: Armenië staat te boek als veilig land.

Nederland dreigde de 13-jarige Jacob, midden in zijn eerste jaar op de havo, uit te zetten naar een land waar hij zelf nog nooit was geweest en waar zijn moeder ooit vier dagen had verbleven. De tiener gaat al jaren naar Nijmeegse scholen en spreekt vloeiend Nederlands. In De Gelderlander noemde hij boerenkool als favoriet eten en pakjesavond als zijn favoriete feest.

Journalist Kees van den Bosch van De Groene Amsterdammer tekende hun verhaal op. Van den Bosch kende Tina en Jacob uit een Nijmeegs vluchtelingenkamp en nam ze drie maanden in huis. Door de aanzwellende media-aandacht, een protestactie op Jacobs school, een veel getekende petitie en vragen in de Tweede Kamer aan staatssecretaris Broekers-Knol kwam de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kennelijk tot inkeer.

Politieke druk

In navolging van de in Afghanistan geboren Sahar (destijds 14), de uit Angola afkomstige Mauro (18) tien jaar geleden en, recenter, Lili (12) en Howick (13) – die beiden ook niet werden uitgezet naar Armenië – mogen moeder en zoon alsnog blijven. Ontegenzeglijk zal daarbij ook de politieke druk een rol hebben gespeeld. Afgelopen woensdag stelden CDA, ChristenUnie, PvdA, SP, GroenLinks en Volt demissionair staatssecretaris Broekers-Knol (VVD) vragen over de kwestie.

Eikelboom kreeg dinsdag van de IND te horen dat de dienst het bij nader inzien toch niet redelijk vindt om Jacob en Tina uit te wijzen naar Armenië als ‘veilige derde land’. Dit zegt de advocaat tegen De Gelderlander. Volgens Eikelboom ziet de IND nu ook in dat Jacob en Tina geen binding hebben met Armenië en ‘al veel banden hebben opgebouwd in Nederland’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden