Syrische gevangenisopstand gaat door; directeur en politiechef gegijzeld

In een gevangenis in de centrale Syrische provincie Hama, waar vorige week een nieuwe opstand uitbrak, houden gevangenen de directeur, een politiechef en negen regeringssoldaten in gijzeling. Ze eisen dat alle gevangenen die zonder aanklacht vastzitten worden vrijgelaten.

Regeringssoldaten buiten de gevangenis van Hama.Beeld reuters

Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat het conflict vanuit Londen monitort.

Het regime heeft volgens het Observatorium het water- en elektriciteitsnetwerk afgesloten om de gevangenen tot overgave te dwingen. Alle communicatienetwerken zijn bovendien uit de lucht gehaald, waardoor het moeilijk is een overzicht te krijgen van de recente ontwikkelingen. Gevreesd wordt dat het regeringsleger, dat de gevangenis heeft omsingeld, elk moment kan toeslaan. Ongeveer 300 soldaten patrouilleren voor het gebouw.

Volgens het Syrische oppositiekanaal Orient News heeft het regime voorgesteld om het water- en elektriciteitsnetwerk weer aan te sluiten in ruil voor vrijlating van de gegijzelde regeringssoldaten. De gevangenen hebben het voorstel afgewezen en eisen dat het Rode Kruis binnen wordt gelaten. De hulporganisatie heeft aangeboden om gevangenen te begeleiden naar gebieden die onder controle vallen van de oppositie.

In de gevangenis zitten ongeveer 700 politieke gevangenen. Volgens bronnen binnen de oppositie zitten zeker 491 gevangenen zonder aanklacht vast. Zij kunnen niet rekenen op een eerlijk proces.

Doodvonnis

De opstand begon deze maand met de deportatie van vijf gevangenen naar de beruchte Sadnaya-gevangenis in de hoofdstad Damascus. Daar hangt hen een doodvonnis boven het hoofd, uitgesproken door een buitengerechtelijke militaire rechtbank.

De achtergebleven gevangenen in Hama vrezen eenzelfde lot. Zij eisen daarom een eerlijk proces of directe vrijlating. Ook klagen ze over de slechte omstandigheden in de gevangenis. Sommige gevangenen zouden door het gebrek aan voedsel en drinken dringend medische hulp nodig hebben. Daarnaast zou er sprake zijn van stelselmatige martelingen.

Uit protest gijzelden de gevangenen begin deze maand een aantal cipiers, waarop het leger de gevangenis omsingelde en aanviel met rubberkogels en traangas. Zo'n 15 gevangenen raakten gewond.

Regeringssoldaten buiten de gevangenis in Hama.Beeld reuters

Deal

Op 8 mei werd een deal bereikt tussen de gevangenen en het regime. De oppositie claimde dat het regime had beloofd alle gevangenen die zonder aanklacht vastzitten gefaseerd vrij te laten. Toen deze belofte niet werd ingewilligd, gingen de gevangenen opnieuw in opstand.

Syrische staatsmedia hebben nog niet bericht over de huidige opstand. Mohammad al-Shaar, de Syrische minister van Binnenlandse Zaken, verklaarde dat de situatie in de gevangenis normaal was. Hij sprak van 'leugens en verzinsels door kwaadwillende media die deel uitmaken van de anti-Syrië-propaganda'.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn er tussen maart 2011 en eind 2015 meer dan 117.000 Syriërs gearresteerd. Zeker 60.000 Syriërs zouden zijn doodgemarteld of zijn gestorven door de slechte humanitaire situatie in regeringsgevangenissen. Sommige gevangenen verdwijnen op mysterieuze wijze. De autoriteiten ontkennen deze praktijken.

Gemarteld door cipiers van Assad

Meer dan duizend vrouwen zitten in Syrische staatsgevangenissen. De 41-jarige Rehab Khallof was een van hen. Vijf maanden lang werd ze onderworpen aan grof geweld en psychologische vernedering. Lees hier het interview.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden