‘Syrische advocaat moet vrij’

Arabische en Syrische mensenrechtengroepen hebben de Syrische regering woensdag opgeroepen de advocaat en mensenrechtenactivist Haitham al-Maleh vrij te laten uit zijn voorarrest.

De gezondheid van de 79-jarige Al-Maleh is sterk achteruitgegaan. Volgens degenen die hem steunen verkeert hij in levensgevaar.

De advocaat, al meer dan dertig jaar een bekend criticus van de Syrische regering, werd in oktober gearresteerd nadat hij zich in een interview had uitgesproken tegen de wijd verbreide corruptie en tegen de staat van beleg die in Syrië van kracht is sinds de Baath-partij in 1963 de macht greep. Volgens de aanklacht heeft hij de rechterlijke macht beledigd en valse berichten verspreid die het ‘nationale moreel’ kunnen ondermijnen.

Sindsdien heeft hij geen toestemming gekregen zijn eigen geneesmiddelen te nemen. In de medicijnen van de gevangenis heeft hij geen vertrouwen. Al-Maleh heeft suikerziekte, hoge bloeddruk en een stoornis aan zijn schildklier.

Begin jaren tachtig zat Al-Maleh zes jaar gevangen wegens zijn kritiek op de toenmalige president Hafez al-Assad. Onder diens zoon Bashar, die in 2000 zijn vader opvolgde, leek een zekere liberalisering in te zetten, maar intussen treedt het regime weer hard op tegen dissidenten.

Haitham al-Maleh is bestuurslid en medeoprichter van de niet erkende, maar gedoogde Mensenrechtenassociatie van Syrië. In 2006 kreeg hij in Nederland voor zijn mensenrechtenwerk de Geuzenpenning. Hij kon de prijs niet zelf in ontvangst nemen, als gevolg van een uitreisverbod dat hij in 2003 kreeg nadat hij de Duitse Bondsdag had toegesproken.

De advocaat is een sympathisant van de in Syrië verboden Moslim Broederschap, die volgens hem voorstander is van een democratisch meerpartijenstelsel. Hij heeft vaak leden van de Moslim Broederschap in de rechtzaal verdedigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.