Syrisch vredesoverleg Montreux in vijandige sfeer begonnen

Het vredesoverleg over Syrië is woensdag in Montreux begonnen in vijandige sfeer. De Syrische regering en de oppositie wisselden harde beschuldigingen uit. Ook kwam diepe verdeeldheid tussen de VS en Rusland tot uiting over de toekomst van president Assad. Toch liep niemand weg en kon worden aangekondigd dat de delegaties van de strijdende partijen vrijdag verder praten.

AMSTERDAM - De Syrische oppositieleider Ahmed Jarba beschuldigde Assad van nazi-praktijken en oorlogsmisdaden. Hij eiste dat de Syrische regeringsdelegatie haar handtekening zou zetten onder een internationaal plan voor machtsoverdracht in Damascus.


Maar de Syrische minister Walid-al Moallem van Buitenlandse Zaken gaf te verstaan dat de Assad niet van plan is te buigen voor druk van buitenaf. 'Assad gaat niet weg', zei een andere minister. Moallem gaf een uitgebreide beschrijving van gruwelijkheden die de rebellen - 'terroristen' in zijn woorden - zouden begaan.


De Syrische bewindsman botste met VN-chef Ban Ki-moon toen hij weigerde zich aan de spreektijd te houden. Moallem: 'U woont in New York, ik woon in Syrië. Ik heb het recht om de Syrische versie van het verhaal te vertellen. Na drie jaar van lijden is dat mijn recht.'


De Amerikaanse minister Kerry noemde het ondenkbaar dat president Assad een rol zalspelen in een overgangsregering. 'Het recht om een land te leiden komt niet voort uit marteling, bommen of Scud-raketten', zei Kerry. 'Het enige dat (een overgangsregering, red.) in de weg staat is het koppige vasthouden aan de macht door één man, één familie.' Kerry's Russische ambtgenoot Lavrov keerde zich tegen het uitsluiten van Assad. Volgens hem moeten de deelnemers niet vooraf de uitkomst van het overleg bepalen.


Lavrov zei dat de partijen vanaf vrijdag moeten gaan werken aan vertrouwenwekkende maatregelen. Hij vertelde dat de VN, Moskou en Washington proberen het eens te worden over een gevangenenruil in Syrië. Volgens hem is er vooruitgang geboekt in gesprekken over een staakt-het-vuren in de Syrische stad Aleppo.


Oppositieleider Jarba vroeg een onderzoek naar de herkomst van de eerder deze week gepubliceerde foto's van duizenden omgekomen Syrische gevangenen. Deskundigen moeten vaststellen of de doden slachtoffer waren van het leger, aldus Jarba.


Tijdens het World Economic Forum in Davos heeft premier Mark Rutte bij de Iraanse president Hassan Rohani aangedrongen op een constructieve opstelling van Iran inzake Syrië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden