Syrisch verzet raakt verder versplinterd

Het ontslag van de leider van het Vrije Syrische Leger (FSA), generaal Selim Idriss, heeft het gematigde verzet nog verder versplinterd. Een groep van 15 regionale commandanten heeft zich achter de afgezette bevelhebber geschaard. Idriss riep andere militaire leiders van de FSA op hem ook te steunen.

AMSTERDAM - Idriss werd zondag na twee jaar afgezet door de Opperste Militaire Raad van de FSA. In een verklaring sprak de raad van incompetentie in het militaire leiderschap. Idriss werd verantwoordelijk gehouden voor de slechte resultaten van de FSA in de strijd tegen het Syrische leger.


Zijn ontslag wordt gezien als een poging van de Syrische Nationale Alliantie, het politieke leiderschap van het verzetsleger, om de FSA effectiever te maken. Westerse landen, in het bijzonder de VS, zouden zo moeten worden overgehaald om de hulp aan het gematigde verzet flink te vergroten. Maar vijf dagen na het wegsturen van de generaal, lijkt zijn ontslag de FSA te splijten. In een video hekelen commandanten die vechten in de vijf belangrijkste strijdzones de afzetting. Hij is vervangen door brigadier-generaal Abdul al-Bashir, een ervaren veldcommandant uit het zuiden.


'Wij beschouwen zijn ontslag als nietig en illegaal', aldus Fateh Hassoun, de FSA-commandant in Centraal-Syrië. 'Geen enkele groep die niet aanwezig is in het land, heeft het recht zo'n belangrijk besluit te nemen die niet wordt gedeeld door de strijders in het veld.' Hassoun doelt op het politieke leiderschap, die in het buitenland zit.


Een andere belangrijke FSA-commandant, Mohammed al-Aboud, zei dat hij niet was gekend in het ontslag. Aboud leidt de strijders aan het oostelijke front. In een video zei Idriss dat hij alle banden verbrak met Defensie-minister Asaad Mustafa van de door de oppositie gevormde overgangsregering. Ook deed hij een beroep op alle strijders om hem te steunen.


Mustafa zei in The Washington Post dat de voornaamste reden voor het ontslag was dat Idriss de wapenstroom naar de FSA niet voor elkaar had gekregen. Hij zei dat de reorgansatie van het militaire leiderschap moet leiden tot een nieuw, effectief rebellenleger onder één commando. Dit leger moet met name de jihadistische rebellengroepen, zoals Al-Nusra en ISIS, beter bestrijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden