Syrisch regime haakt naar Russische wapens

Een Russische topfunctionaris schermde deze week met de levering van S300 luchtdoelraketten aan Syrië om 'heethoofden te beteugelen'. De Syrische president Assad sloot zich daar direct bij aan met de uitspraak dat alle wapencontracten met Rusland worden uitgevoerd. Maar volgens anonieme Russische bronnen zal het zo'n vaart niet lopen.

MOSKOU - Een bron uit de Russische wapenindus-trie zei vrijdag tegen Interfax dat de levering van S300-systemen 'niet eerder dan dit najaar' is voorzien, maar voegde eraan toe dat (Israëlische) luchtaanvallen op het land of de instelling van een 'no fly zone' de levertijd kunnen bespoedigen. De kranten Kommersant en Vedomosti citeren echter anonieme bronnen die spreken van de voorziene levering in 2014. Zij voegen eraan toe dat de vier S300 systemen - waarover in 2010 een contract is gesloten - pas inzetbaar zijn nadat het Syrische personeel daarvoor is opgeleid.

Vrijdag gooide directeur Sergej Korotkov van de MiG-fabriek olie op het vuur door te melden dat er een Syrische delegatie in Moskou is om te onderhandelen over de levering van 'ten minste tien MiG-29 jachtvliegtuigen'. Hij maakte niet duidelijk of het gaat om uitvoering van een bestaand contract of een nieuwe deal.

Het politieke doel van de Russische uitspraken is duidelijk: Europa, de VS en Israël moeten zich gedeisd houden op straffe van een regionale wapenwedloop. Maar een defensiebron zegt in Vedomosti dat de Russische weigering om publiekelijk afstand te doen van zijn contractuele verplichtingen niet betekent dat de wapensystemen ook werkelijk zullen worden geleverd.

Rusland houdt vol dat het alleen wapens aan Assad levert die niet tegen de eigen bevolking kunnen worden gebruikt. In dat verband is een kopie, waarover The Washington Post zegt te beschikken, van een Syrische bestelling uit maart voor 20 duizend kalasjnikovs, munitie, machinegeweren, granaten, granaatwerpers en sluipschuttersgeweren met nachtzicht veel explosiever. Deze bestelling zou deel uitmaken van de 'onbeperkte levering, onbeperkte hoeveelheid'-contracten die herhaalde bestellingen mogelijk maken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden