Syrisch Observatorium spreekt IS-executies Nederlanders tegen

De door Syrische activisten gemelde executie van acht Nederlandse jihadisten door Islamitische Staat in de Syrische stad Raqqa, is volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten onjuist. Dit staat haaks op de berichten van actiegroep Raqqa is Being Slaughtered Silently (RBSS), die maandag meldde dat de omgebrachte Nederlanders deel uitmaakten van een groep van 75 ontvoerde jihadisten van oorspronkelijk Marokkaanse komaf.

Redactie
De Belgische jihadist Abu Umar al-Baljiki. Beeld afp
De Belgische jihadist Abu Umar al-Baljiki.Beeld afp

Volgens het Observatorium zijn er helemaal niet zoveel IS-strijders met de Nederlandse nationaliteit in Raqqa. Het Observatorium laat aan de Volkskrant weten dat zij zich beroepen op elf bronnen, een aantal binnen IS, die allen het nieuws van de executies en de ontvoering ontkennen.

'IS heeft geen buitenlandse IS-strijders geëxecuteerd', zegt de mensenrechtenorganisatie die in Londen zetelt. Zij baseren zich op een netwerk van informanten in Syrië.

Het nieuws over de executies en ontvoering kon maandag niet worden bevestigd door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof. Hij zei de RBSS-berichten te kennen, maar nog niet te kunnen bevestigen. Een Belgische journalist twitterde vandaag dat een Belgische ÍS-jihadist het nieuws tegensprak. 'Weer een leugen tegen ons.'

'Nederlandse IS-brigade'

De arabist Jan Jaap de Ruiter bracht maandag het nieuws naar buiten dat een hele 'Nederlandse IS-brigade', in totaal 75 strijders, gevangengezet vanwege het conflict. Ze zitten vast in twee gevangenissen. Een groep zit in Raqqa, de andere in Ma'dan.

De Ruiter kreeg deze informatie maandagavond van Aboe Mohamed, een van de RBSS-activisten die hij vorig jaar november naar Nederland haalde voor een besloten bijeenkomst van de Vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken.

Informatie van RBSS wordt door terrorismedeskundigen doorgaans gekenmerkt als redelijk betrouwbaar. Het conflict zou zijn ontstaan nadat een van de Nederlandse strijders had aangegeven dat hij wilde vertrekken uit het kalifaat. Hij wilde naar huis en had de andere Nederlanders aangemoedigd ook de benen te nemen. 'Toen waren de rapen gaar', zegt De Ruiter.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden