'Syrisch leger verovert grootste rebellenwijk Oost-Aleppo'

Het Syrische leger heeft zaterdag de grootste wijk van het door rebellen gecontroleerde Oost-Aleppo heroverd. Dat melden Syrische media. Zowel de staatstelevisie als het staatsagentschap Sana meldt dat de wijk Massaken Hanano 'volledig onder controle' van het leger is. Soldaten zijn de wijk van de stad in Noord-Syrië aan het uitkammen op zoek naar mijnen, aldus Sana.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Tegenover persagentschap Reuters bevestigt een functionaris van de rebellen de winst van het Syrische leger.

'De rebellen vechten krachtig, maar het aantal bombardementen, de intensiteit van de gevechten, de doden en gewonden, het gebrek aan ziekenhuizen, spelen allemaal een rol bij het vallen van de frontlinies', stelt een functionaris van Jabha Shamiya, één van de grootste groeperingen die tegen Assad strijdt in het noorden van Syrië.

Ook het in Londen gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten heeft bronnen die de successen bevestigen.

Het leger en de geallieerde milities lanceerden zaterdagavond bovendien een offensief tegen de wijken Sakhour en Haydarieh, ten westen en ten zuiden van Hanano, waar vermoedelijk 250 duizend tot 300 duizend burgers vastzitten, aldus het Observatorium.

Betrouwbaarheid

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten van Rami Abdulrahman heeft in het Westen een reputatie als betrouwbare nieuwsbron. Is dat wel terecht?

De ontwikkelingen, de snelste overwinningen van het leger in Aleppo dit jaar, kunnen leiden tot een opsplitsing van het door de rebellen bezette oostelijke deel van Aleppo, of het bezette gebied aanzienlijk doen krimpen.

Nauwelijks humanitaire hulp

Oost-Aleppo is zwaar verwoest door luchtaanvallen door de regeringstroepen en inwoners maken melding van een gebrek aan basisvoorzieningen, zoals voedsel, water, elektriciteit en geneesmiddelen. Volgens hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen zijn acht van de negen ziekenhuizen in het bezette deel van de stad bovendien niet meer functioneel, terwijl ze het contact verloren heeft met het enige overgebleven ziekenhuis.

Volgens Unicef leven er nog zo'n half miljoen kinderen in het belegerde deel van Syrië, van wie alleen al in Oost-Aleppo zo'n 100 duizend. Zij zijn volledig afgesloten van humanitaire hulp.

Kinderen verzamelen brandhout uit de puinhopen. Beeld reuters
Kinderen verzamelen brandhout uit de puinhopen.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden