Syrisch leger splitst Oost-Aleppo in tweeën in grootschalig offensief

Het Syrische leger heeft maandag de strategische wijk Sakhour in Aleppo veroverd. Daarmee is de oostelijke enclave in tweeën gesplitst. Rebellen zijn de afgelopen dagen zeker eenderde van hun grondgebied kwijtgeraakt, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat zich baseert op lokale bronnen.

Een Syrische regeringsstrijder in al-Bab, Aleppo. Beeld afp
Een Syrische regeringsstrijder in al-Bab, Aleppo.Beeld afp

De Syrische staatstelevisie toont beelden van militairen die bezig zijn met het ruimen van mijnen in Sakhour. Ook de wijken Haydariya en Sheikh Khodr zijn maandag door het Syrische leger ingenomen. Koerdische troepen veroverden de wijk Sheikh Fares. De Koerden vechten niet openlijk aan de kant van de regeringstroepen, maar de oppositie beschouwt hen als tegenstanders in het offensief om Aleppo.

Burgers op de vlucht

Duizenden burgers hebben de belegerde oostelijke enclave van Aleppo inmiddels verlaten. Het is onduidelijk om hoeveel mensen het precies gaat: het Observatorium spreekt van 10 duizend inwoners die naar het westen en noorden van de stad zijn gevlucht. Syrische staatsmedia berichten over 1.500 burgers en Rusland over 2.500.

Volgens een bron binnen de Koerdische partij PYD zijn tussen de zes- en tienduizend burgers naar het district Sheikh Maqsoud gevlucht, dat onder controle van de Koerden valt. Het Rode Kruis stelt dat 4.000 mensen in het door de regering gecontroleerde westen van de stad zijn gearriveerd.

Via een corridor kunnen strijders bovendien de stad verlaten, meldt een regeringsstrijder aan persbureau Reuters.

Aleppo, de tweede stad van Syrië, is sinds 2012 opgedeeld in regerings- en oppositiegebied. De afgelopen twee weken is het leger met behulp van de Russen en de Libanese militie Hezbollah bezig met een groot offensief om de rebellen tot overgave te dwingen. Er worden aanhoudend luchtaanvallen uitgevoerd en de rebellen worden steeds meer in het nauw gedreven. Volgens het Observatorium zijn bij het offensief ten minste 225 burgers om het leven gekomen.

Ishmael, een vrijwilliger bij de organisatie Witte Helmen, zegt tegen de BBC dat zondag 'de ergste dag ooit' was in Aleppo, 'vanwege de bommen'. 'Ik ben bang, echt heel bang, voor wat er gaat gebeuren.'

Kinderen sprokkelen brandhout in de puinhopen van een pand dat is verwoest bij bombardementen. Beeld reuters
Kinderen sprokkelen brandhout in de puinhopen van een pand dat is verwoest bij bombardementen.Beeld reuters

Huis gebombardeerd

Er wonen naar schatting nog zo'n 250 duizend mensen in de oostelijke wijken van Aleppo, onder wie zo'n 100 duizend kinderen. Een van hen is de 7 jaar oude Bana al-Abed, die tienduizenden volgers heeft op Twitter. Op zondag twitterde zij dat haar huis is gebombardeerd. 'Vanavond hebben we geen huis', schrijft ze. 'Het is gebombardeerd en ik kwam in het puin terecht. Ik zag doden en kwam zelf bijna om het leven.'

Volgens inwoners is er een groot gebrek aan basisvoorzieningen, zoals voedsel, water, elektriciteit en geneesmiddelen. De hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen meldt dat acht van de negen ziekenhuizen in het bezette deel van de stad niet meer functioneren. De organisatie heeft het contact verloren met het enige overgebleven ziekenhuis.

Goedemorgen uit #Aleppo

Het Twitter-account van de 7-jarige Bana leest als een dagboek vol gitzwarte pagina's over het leven van een kind in oorlogstijd. 'Ik lees om de oorlog te vergeten'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden