Syrisch leger plant offensief in Aleppo

Syrische regeringstroepen bereiden zich voor op een aanval op wijken in de stad Aleppo die in handen zijn gevallen van rebellen. Dat heeft een bron dicht bij het Syrische veiligheidsapparaat gezegd.

Redactie
Een opstandeling in een beschoten gebouw in Aleppo. Beeld AFP
Een opstandeling in een beschoten gebouw in Aleppo.Beeld AFP

De rebellen zouden op hun beurt versterkingen naar Aleppo hebben gestuurd. Het zou gaan om 1500 tot 2000 strijders, die zich gevoegd hebben bij de circa 2000 die al in Aleppo aan het vechten zijn.
Ook rebellen zeggen dat een aanval ophanden is. Volgens een woordvoerder heeft het Syrische leger ongeveer 100 tanks en andere militaire voertuigen naar Aleppo getransporteerd.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten bevestigde dat het regime versterkingen naar Aleppo heeft overgebracht. Konvooien van het Syrische leger zouden onderweg naar de stad in het noorden van Syrië zijn aangevallen door rebellen.

De Syrische krant Al-Watan, die nauwe banden heeft met het regime van president Bashar al-Assad, opende vandaag met de kop: Aleppo, de moeder van alle veldslagen.

Overgelopen diplomaten
Het Syrische regime heeft vandaag bevestigd dat drie diplomaten zijn overgelopen naar Qatar. Maar het bagatelliseerde tegelijk het belang ervan. Gisteren vluchtten de Syrische ambassadeur in de Verenigde Arabische Emiraten Abdel Latif al-Dabbagh, diens vrouw Lamia Hariri, die zaakgelastigde was in Cyprus, en de militaire attaché in Oman, Mohammed Tahsin al-Fakir, naar Qatar.

'Deze medewerkers hebben besloten hun diplomatieke posten te verlaten en naar een zeker Arabisch land te gaan, dat dergelijke afvalligheid financiert en stimuleert', zei het ministerie van Buitenlandse Zaken, verwijzend naar Qatar waar de diplomaten hun heil zochten.

Volgens het ministerie was Hariri 'slechts een diplomaat op de ambassade in Cyprus, tijdelijk belast met de rol van huismeester in afwachting van de benoeming van een zaakgelastigde of ambassadeur'. Het departement voegde daaraan toe dat haar man, de Syrische ambassadeur in de Verenigde Arabische Emiraten, 'met ingang van 4 juni al niet langer op zijn post was'.

Fakir had volgens het ministerie 'geen diplomatieke of veiligheidsfunctie en was simpelweg een administratieve medewerker. Diens missie was in mei al afgelopen en hij stond op het punt met pensioen te gaan'.

Het Witte Huis noemde de overgelopen diplomaten als bewijs dat president Bashar al-Assads dagen 'geteld zijn'.

De reeks vluchtende diplomaten begon met de Syrische ambassadeur in Irak, die eerder deze maand zijn toevlucht zocht in Qatar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden