Syriërs vluchten voor offensief Assad, regime laat hulp 'in principe' toe

Meer dan drieduizend Syriërs zijn de afgelopen dagen de grens met Turkije overgestoken, op de vlucht voor oprukkende Syrische troepen in de noordelijke provincie Latakia. Het gaat om Turkmenen en Arabieren, aldus de Turkse rampenorganisatie AFAD maandag.

Redactie
Russische gevechtsvliegtuigen boven Latakia. Beeld reuters
Russische gevechtsvliegtuigen boven Latakia.Beeld reuters

De verwachting is dat nog enkele duizenden vluchtelingen volgen. Een kamp dat vooral Turkmenen herbergt in het Syrische dorp Yamadi, werd geëvacueerd. De troepen van de Syrische president Bashar al-Assad rukken op, daarbij gesteund door Russische luchtaanvallen.

Het dorp Yamadi ligt ongeveer 40 kilometer van de Syrische havenstad Latakia. Latakia is onder meer de basis van de Russische gevechtsvliegtuigen die de Syrische strijdkrachten in de burgeroorlog bijstaan. De Turkmenen zijn etnisch verwant aan de Turken. Ankara heeft al eerder haar zorgen geuit over het lot van deze groep in het noorden van Syrië.

Volgens een recent VN-rapport zijn ruim 12 duizend burgers bij de Turks-Syrische grens op de vlucht geslagen in de laatste twee maanden. In het zuiden van Syrië, bij een ander offensief van het Assad-regime, zijn meer dan 35 duizend mensen gevlucht.

Een vluchtelingenkamp in Latakia is verwoest na een aanval van de troepen van Assad. Beeld reuters
Een vluchtelingenkamp in Latakia is verwoest na een aanval van de troepen van Assad.Beeld reuters

Provocatie

Turkse beschuldigingen dat een Russisch gevechtsvliegtuig recentelijk het Turkse luchtruim heeft geschonden, deed het Russische ministerie van Defensie maandag af als 'een provocatie'. De van Turkse kant 'gelanceerde hysterie, die wij definiëren als 'ongefundeerde propaganda' zien wij als een provocatie met voorbedachten rade', liet het ministerie weten.

Vorig jaar haalde Turkije een Russische straaljager neer bij Yamadi, eveneens wegens schending van het Turkse luchtruim. Dat leidde tot een diplomatieke rel tussen beide landen en een Russische boycot van Turkse producten.

Het Russische ministerie van Defensie zei verder een verklaring te willen van de NAVO, het Pentagon en de Turkse strijdkrachten na een schietincident in Syrië. Rusland zegt in het bezit te zijn van een video van de generale staf van de Syrische strijdkrachten en een Syrische oppositiegroep waaruit blijkt 'dat Turkse artillerie een Syrisch grensdorp heeft beschoten', aldus de verklaring.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Vredesgesprekken

Terwijl de oorlog voortwoedt, vinden er in Genève vredesbesprekingen plaats, geleid door de VN. De gesprekken begonnen maandag officieel. Er staat veel op het spel, de vertegenwoordiging van de Syrische oppositie heeft aangekondigd alleen te willen praten met de Syrische regering als die zich commiteert aan het vrijlaten van gevangenen en stopt met het aanvallen van burgerdoelen. Ook vindt de oppositievertegenwoordiging dat hulpgoederen moeten worden doorgelaten.

Met dat laatste heeft het regime 'in principe' ingestemd, laten de VN maandag weten. Hulpgoederen worden toegelaten tot de belegerde plaatsen Madaya, al-Foua en Kefraya. Wanneer de goederen worden geleverd, is nog niet bekend. De VN stellen een gedetailleerde lijst op met goederen en een verzoek om teams binnen te laten die een inschatting kunnen maken van de gezondheidssituatie.

Madaya wordt belegerd door troepen van president Assad, terwijl opstandelingen al-Foua en Kefraya belegeren. Verder zeiden de VN dat grootmachten Rusland en de VS in gesprek zullen moeten gaan over hoe een staakt-het-vuren in Syrië af te dwingen.

De Europese Unie trekt 2 miljard euro uit voor hulp aan Syrische vluchtelingen, lieten ambtenaren in Brussel maandag weten. Dit zal donderdag officieel bekend worden gemaakt tijdens een donorconferentie in Londen. Het besluit zou een reactie zijn op een oproep van Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen om de hulp aan de vluchtelingen te verdubbelen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden