Syriërs nabij Damascus eten van de straat en vallen flauw van de honger, aldus rapport

Syriërs in de belegerde enclave Oost-Ghouta, op 15 kilometer van de hoofdstad Damascus, kampen met een schrijnend gebrek aan voedsel. Ze eten van de straat, vallen flauw van de honger en zijn gedwongen hun kinderen om beurten te laten eten. Dat staat in een rapport van het Wereldvoedselprogramma van de VN (WFP), dat woensdag is uitgekomen.

Een man rouwt om het verlies van een dierbare na bombardementen op een ziekenhuis in Oost-Ghouta, afgelopen maandag. Beeld afp
Een man rouwt om het verlies van een dierbare na bombardementen op een ziekenhuis in Oost-Ghouta, afgelopen maandag.Beeld afp

Vooral in Douma, een van de wijken in Oost-Ghouta, zijn de voedseltekorten nijpend. Volgens het rapport lijden naar schatting 174.500 inwoners aan ondervoeding. 'Dit houdt in dat inwoners bedorven eten en dierenvoeding consumeren, dat ze het dagen zonder eten moeten stellen, moeten bedelen of hoge risico's ondernemen om aan voedsel te komen', staat in het rapport.

WFP heeft meerdere meldingen ontvangen van schoolkinderen en leraren die flauw zijn gevallen van de honger. Minstens vier mensen, onder wie een kind in Douma, zijn omgekomen door de honger. De organisatie baseert zich op informatie van contactpersonen ter plaatse en een enquête die via mobiele telefoons is verspreid.

Hulpverleners vullen zakjes met babyvoeding in Douma. Beeld afp
Hulpverleners vullen zakjes met babyvoeding in Douma.Beeld afp

Bombardementen

Troepen die loyaal zijn aan de Syrische president Bashar al-Assad hebben Oost-Ghouta sinds 2012 omsingeld. De afgelopen maanden heeft de regering een aantal smokkeltunnels in de wijken gesloten. De tunnels speelden een belangrijke rol bij de toevoer van voedsel, medicijnen en andere noodzakelijke middelen.

Hoewel het gebied van oorsprong rijk is aan landbouw, is de vruchtbare grond door de aanhoudende gevechten lastig te bereiken. De regering heeft zijn militaire campagne op Oost-Ghouta sinds vorige week weer opgevoerd. Bij luchtbombardementen zijn naar schatting zeker 84 doden gevallen. Nog eens 659 mensen raakten gewond.

De voedseltekorten hebben de prijs enorm opgedreven: een brood in Oost-Ghoutea is volgens WFP 85 keer duurder dan in Damascus. WFP verwacht dat de situatie de komende weken verslechtert als de voedselvoorraden volledig opdrogen.

In het rapport wordt een vrouw geciteerd die zich genoodzaakt ziet haar voedselvoorraad in rondes aan te bieden aan haar 13-jaar oude dochter en 2- en 3-jarige kleinkinderen, die geen ouders meer hebben. 'Mijn dochter huilt elke keer als ik de deur van haar kamer op slot draai omdat ze weet dat het vandaag niet haar beurt is en ze moet slapen met een lege maag.'

De 1-jarige Qamar uit de wijk Sabqa, in Oost-Ghouta, is een van de vele ondervoede kinderen in her gebied. Beeld afp
De 1-jarige Qamar uit de wijk Sabqa, in Oost-Ghouta, is een van de vele ondervoede kinderen in her gebied.Beeld afp

Wordt Sotsji het Jalta van de Syrische burgeroorlog?


In de Russische badplaats Sotsji praat een aantal regeringsleiders over een einde aan de burgeroorlog in Syrië. Maar de aanwezigen zijn wel héél erg op de hand van de Syrische heerser Assad. Of dat werkelijk vrede belooft?

Nu IS bijna al haar grondgebied kwijt is, is de vraag: waar zijn de buitenlandse IS'ers gebleven?
Buitenlandse IS-strijders zijn Raqqa ontvlucht in de laatste dagen van de slag om de voormalige hoofdstad van het kalifaat, stelt de Britse omroep BBC.

Van provinciestad tot hoofdstad van IS: de opkomst en ondergang van Raqqa
Op de rotonde die in Raqqa het Plein van de Hel is gaan heten, staan nu feestende Koerdische strijders. De afgelopen drie jaar haalde dit plein het internationale nieuws als de plaats waar Islamitische Staat zijn tegenstanders onthoofde, kruisigde, aan palen ophing. Lees hier het verslag van correspondent Ana van Es.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden