Syriërs brengen meer familie naar Nederland dan Afghanen en Eritreeërs

Syrische asielzoekers slagen er beduidend vaker in om familieleden te laten overkomen via gezinshereniging dan asielzoekers van andere nationaliteiten, zoals Eritreeërs of Afghanen. Dat blijkt uit cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) over het aantal zogenoemde nareizigers. Zo'n 29 duizend vluchtelingen wachten op toestemming om hun gezin hierheen te halen.

null Beeld anp
Beeld anp

Doordat de smokkelroute tussen Turkije en Griekenland grotendeels is stilgevallen, komen veel minder nieuwe migranten Nederland binnen dan een jaar geleden. Het aantal eerste asielverzoeken was in augustus bijna 1.700, tegen ruim 5.300 in augustus 2015.

Toch is er nog een piek aan nieuwe migranten te verwachten: de familieleden van asielzoekers die al hier zijn. Wie een verblijfsvergunning heeft, mag in principe zijn huwelijkspartner en kinderen tot 25 jaar naar Nederland halen. Minderjarige asielzoekers kunnen hun ouders laten overkomen.

Het verschilt aanzienlijk per nationaliteit hoeveel nieuw migranten dat oplevert. Sinds begin 2015 tot nu kwamen er 12.460 Syriërs in het kader van gezinshereniging naar Nederland en 2.160 Eritreeërs. Vergeleken met het aantal binnengekomen asielzoekers een jaar eerder - het duurt vaak een tijd voor familie hier is - valt te concluderen dat er per Syriër gemiddeld 1,2 familielid naar Nederland reisde, terwijl maar één op de vier Eritreeërs iemand naar Nederland haalde. Ook Afghanen en Irakezen laten relatief veel minder familie overkomen dan Syriërs.

Volgens Marieke Spijkerboer, plaatsvervangend directeur Asiel en Bescherming bij de IND, komt dat doordat Syriërs over het algemeen goed gedocumenteerd zijn. 'Daardoor kunnen familierelaties makkelijk worden aangetoond.'

Syriërs zijn samen, Eritreër is alleen

Vluchtelingen uit Syrië blijken er veel vaker dan Eritrese migranten in te slagen hun familie te laten overkomen. De verhalen van Rezene Teame en Hanif Sheikho (+) maken duidelijk waarom.

Op dit moment wacht er een stapel van 29 duizend nareisverzoeken op afhandeling. Om de wachtlijst sneller weg te werken, geeft de IND tijdelijk voorrang aan aanvragen die zijn voorzien van de juiste documenten. Aanvragen die niet goed gedocumenteerd zijn, nemen veel meer tijd in beslag.

Als een asielzoeker niet beschikt over huwelijks- of geboorteaktes, moet hij op een andere manier aantonen dat er een relatie is. Een dna-test kan uitsluitsel geven over de band tussen ouder en kind, maar een huwelijk is moeilijker te bewijzen. Op de ambassade wordt in een interview het verhaal van de veronderstelde echtgenoot getoetst en vergeleken met de informatie die de asielzoeker heeft verstrekt.

Vorig jaar schreef de staatssecretaris aan de Tweede Kamer dat de wachttijden op de buitenlandse post in de Soedanese hoofdstad Khartoem, de dichtstbijzijnde Nederlandse ambassade voor Eritreeërs, sterk oplopen 'doordat veel tijd en capaciteit besteed wordt aan vaak kansloze aanvragen'. Van de Eritrese aanvragen wordt 70 procent na nader onderzoek alsnog afgewezen. Er wordt nu onderzocht of de kosten voor deze procedures kunnen worden verhaald op de asielzoeker bij een afwijzing. Dit zou een drempel opwerpen om een aanvraag te doen.

De brief suggereert dat veel Eritreeërs op valse gronden een nareisverzoek indienen, en bijvoorbeeld doen alsof zij getrouwd zijn. 'Dat komt voor', zegt Spijkerboer, 'maar niet duidelijk is hoe vaak'.

null Beeld  de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Volgens VluchtelingenWerk heeft het grote percentage afwijzingen bij Eritreeërs er vooral mee te maken dat familieleden er niet in slagen op tijd de ambassade in Soedan te bereiken. De dictatuur in Eritrea verbiedt mensen het land te verlaten - wie wordt gesnapt, wordt gearresteerd.

Eritrea-deskundige Mirjam van Reisen onderschrijft dit. 'Er worden bovendien veel controles gehouden op illegaal in Soedan verblijvende Eritreeërs. Daarbij worden identiteitspapieren vaak verscheurd door de politie, zodat mensen geen kant meer op kunnen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden