Syriër die opdook in debatcentrum De Balie ontkent oud-IS-strijder te zijn

De Syriër die in september opdook in debatcentrum De Balie in Amsterdam en door aanwezigen werd herkend als een oud-IS-strijder, verblijft sinds 2014 in Nederland. Hij heeft een verblijfsvergunning en werkt in een café in Amsterdam. Dat vertelt hij in een gesprek met de Volkskrant en Nieuwsuur.

Huib Modderkolk
De 31-jarige man in Amsterdam. Beeld Aurélie Geurts
De 31-jarige man in Amsterdam.Beeld Aurélie Geurts

De 31-jarige man heeft zelf contact opgenomen met de Volkskrant omdat hij 'geschrokken' was van alle reacties op het nieuws over zijn verblijf in Nederland. Het beeld dat hij een IS-strijder was, klopt volgens hem niet. Hij zegt nooit in Syrië te hebben gevochten. Dat de AIVD hem al langere tijd in de gaten houdt, noemt hij 'ergens een geruststelling'. 'Dan zullen ze ontdekken dat ik geen bedreiging vorm.'

Bedreiging

Ruim twee weken geleden werd bekend dat de man uit Syrië in Nederland verblijft en dat hij wordt gezien als een bedreiging. Hij verscheen bij een bijeenkomst in de Balie met Syrische activisten die ernstig bedreigd worden door IS. Dat zorgde voor allerlei vragen, ook bij politici. Sommige politieke partijen vonden dat de man meteen opgepakt moest worden. Volgens bronnen rond veiligheidsdiensten gaat het om een 'zwaar geval'.

De man zelf spreekt dat tegen. Hij is een tegenstander van het regime van Assad en heeft mede daardoor zes jaar lang in de gevangenis gezeten. Daar heeft hij de meest verschrikkelijke dingen meegemaakt. Drie vrienden zijn voor zijn ogen doodgeslagen. In de gevangenis waar hij verbleef, zaten ook veel latere leiders van jihadistische groepen zoals IS. Hij zegt niets met IS te maken willen hebben en heeft Syrië eind 2012 verlaten. Via Turkije en Griekenland is hij, met een vervalste identiteit, naar Nederland gekomen.

Aziz draagt westerse kleding, heeft donker krullend haar tot vlak boven zijn schouders en kijkt afwisselend streng en vriendschappelijk. Hij lijkt gespannen. We ontmoeten hem vrijdag 1 december achter het Centraal Station in Amsterdam.

'Zwaar geval'

Bronnen die hem eerder een 'zwaar geval' noemden, blijven daarbij, maar willen niet zeggen waarop hun informatie is gebaseerd.

De AIVD en de NCTV willen geen vragen beantwoorden over de man. De IND wil niet op de zaak ingaan. Een woordvoerder zegt in zijn algemeenheid dat personen 'nader bekeken' kunnen worden als getwijfeld wordt aan hun identiteit. Uitzetten naar Syrië is niet mogelijk omdat daar een oorlog gaande is. Bovendien, zo zegt de woordvoerder, kan het vermoeden dat iemand opgepakt of gemarteld wordt door een regime ook een grond voor asiel zijn.

Aziz draagt westerse kleding, heeft donker krullend haar tot vlak boven zijn schouders en kijkt afwisselend streng en vriendschappelijk. Hij lijkt gespannen. We ontmoeten hem vrijdag 1 december achter het Centraal Station in Amsterdam.

Spreek Aziz de waarheid? De Volkskrant heeft geprobeerd zijn verhaal zo veel mogelijk te verifiëren. Zijn zaak toont de dilemma's voor veiligheidsdiensten in de omgang met personen uit een oorlogsgebied.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden