Syriër die jaar vastzat op vliegveld in Turkije opgenomen door Australië

De Syrische vluchteling Fadi Mansour, die een jaar lang vast zat op de luchthaven Atatürk in Istanbul, heeft het vliegveld eindelijk mogen verlaten. Mansour, door de media omgedoopt tot Syrische equivalent van Tom Hanks in de Hollywoodfilm 'The Terminal', heeft asiel gekregen in Australië nadat het land van zijn zaak hoorde. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Beeld Privéfoto

Mansour ontvluchtte naar eigen zeggen in 2012 de oorlog in Syrië omdat hij zou worden opgeroepen voor het leger van president Assad. Hij arriveerde voor het eerst in Turkije in november 2014, waar hij erachter kwam dat hij niet legaal kon werken. Hij kocht een vals paspoort en een vliegticket naar Duitsland, maar tijdens zijn overstap in Maleisië werden zijn valse papieren ontdekt. Hij werd teruggestuurd naar Turkije, waar hij in februari 2015 direct op het vliegveld in detentie terecht kwam.

Turkije probeerde Mansour terug te sturen naar Maleisië, maar dat land weigerde. 'Ik zei tegen de bewakers dat ik in Turkije asiel wilde aanvragen, maar ze zeiden, we hebben hier 2 miljoen Syriërs, we willen niet meer', aldus Mansour tegen The Guardian.

Dus bleef hij in detentie, in een kleine overbevolkte kamer zonder ramen, met continu brandend licht. Bijna twaalf maanden lang. Hij zou meermaals zijn aangevallen door medegedetineerden, waarna hij vroeg om teruggestuurd te worden naar Libanon waar hij tot 2014 verbleef. Ook de Libanese autoriteiten weigerden hem echter toegang.

Australië

Maar dankzij een campagne van mensenrechtenorganisatie Amnesty International, die zich Mansours lot had aangetrokken, hoorde Australië van Mansours zaak en besloot hem asiel te verlenen. Een opmerkelijk gegeven, omdat het land wereldwijd bekritiseerd wordt om zijn strenge detentieregime voor asielzoekers. Ook heeft de regering niet voldaan aan zijn belofte 12 duizend Syrische vluchtelingen op te nemen.

Voor Mansour, die in maart het vliegveld mocht inruilen voor een gewoon detentiekamp in Turkije en sinds juni in Australië is, kan het land echter weinig fout doen. 'Ik was in Turkije, en dat is heel ver weg van Australië. Maar toch wilden ze me helpen.' Mansour is dankbaar, hoewel hij nog niet hersteld is van zijn lange verblijf in detentie. 'Zelfs nu kan ik geen 300 meter lopen zonder moe te worden. Je kan je niet voorstellen hoe het is om in een kamer zonder ruimte en zonder natuurlijk licht te verblijven.'

Vluchthaven Atatürk, door Mansour Beeld Privéfoto

Hamburgers

Mansours verhaal, dat in maart door veel media werd opgepikt, is vaak vergeleken met het avontuur van Tom Hanks in de bekende Hollywoodfilm The Terminal. Hanks speelt een man die vast komt te zitten op het vliegveld nadat zijn (fictieve) thuisland vanwege een staatsgreep formeel ophoudt te bestaan.

Toch vallen de gelijkenissen volgens Mansour nogal tegen. 'Hij zat in dezelfde situatie als ik, dus ik dacht, dat is handig', zegt Mansour, die veel tijd doorbracht met films kijken op zijn tablet. 'Maar toen ik de film keek, realiseerde ik me dat zijn situatie een stuk komischer was dan de mijne. Hij at hamburgers, ik at hamburgers. Maar hij kon het hele vliegveld door, terwijl ik opgesloten zat in één kleine kamer.'

Luchthaven Atatürk Beeld Privéfoto
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden