Syriëgangster Laura H. veroordeeld tot 24 maanden cel

De Zoetermeerse Syriëgangster Laura H. (21) is door de Rotterdamse rechtbank veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf, waarvan 13 maanden voorwaardelijk. Omdat H. al een jaar in voorarrest heeft gezeten, komt ze direct op vrije voeten. Volgens de rechtbank is H. schuldig aan 'voorbereidingshandelingen' die het plegen van terroristische misdrijven ondersteunen.

Hassan Bahara
Aquarel van Laura H. Beeld anp
Aquarel van Laura H.Beeld anp

H. werd in de zomer van 2016 hét gezicht van de vrouwelijke Syriëganger toen ze op Iraaks-Koerdische tv-zender Kurdistan 24 verscheen om te vertellen over haar vlucht uit het kalifaat van terreurorganisatie Islamitische Staat. Daar beschrijft ze hoe ze in september 2015 door haar echtgenoot I. onder valse voorwendselen naar het kalifaat in Syrië wordt gelokt. 'Actually, he pushed me.' Negen maanden later weet H. met hulp van haar vader te ontsnappen naar de Iraaks-Koerdische stad Erbil.

Bij aankomst in Nederland wordt H. ingerekend en wordt ze er lange tijd van verdacht te zijn teruggekeerd om in opdracht van IS een terreurdaad te plegen. Die verdenking werd enkele weken geleden weer ingetrokken. Het OM verdacht H. er nog wel van dat ze zich welbewust heeft aangesloten bij een terreurorganisatie.

Uitreis naar het kalifaat

Volgens H. was de uitreis naar het kalifaat vooral een idee van haar man I. die ze leerde kennen op de islamitische datingsite moslima.com. Kort na hun huwelijk ontpopte I. zich tot een gewelddadige echtgenoot, die H. en de kinderen geregeld in elkaar sloeg, en zijn gezin de 'hijra', migratie, naar het kalifaat opdrong. H. kon naar eigen zeggen alleen volgen. Ze hoopte dat I. in het kalifaat zou veranderen en het geweld zou ophouden. Van IS zegt ze weinig tot niks te hebben afgeweten.

In die uitleg gaat de Rotterdamse rechtbank niet mee. Uit een politieonderzoek komt H. naar voren als mede-initiator van de reis naar het kalifaat. In het reisbureau - waar vliegtickets naar tussenstation Turkije worden geboekt - voert H. het woord. In chatgesprekken heeft ze het over het 'ondersteunen' en 'klaarmaken' van haar man voor de jihad. H. zou bovendien op de hoogte zijn geweest van de aard van IS en de misdaden die de terreurorganisatie pleegt in Syrië en Irak. Ook zou H. hebben geweten dat haar echtgenoot een ondersteunende rol speelde in de terroristische strijd van IS. Door te zorgen voor haar gezin in het kalifaat droeg ze volgens de rechtbank bij aan het plegen van terroristische misdaden.

Laura H. op Iraaks-Koerdische tv-zender Kurdistan 24. Beeld
Laura H. op Iraaks-Koerdische tv-zender Kurdistan 24.Beeld

Veroordeling

Een kwetsbare jonge vrouw die voor haar zelfwaarde afhankelijk is van anderen, oordeelden psychologen van het Pieter Baan Centrum. H. zegt inmiddels moslim-af te zijn. Van haar man I., die bij de ontsnappingspoging naar Erbil gewond raakte en achterbleef, ontbreekt tot nu toe elk levensteken.

Het Openbaar Ministerie eiste eerder 35 maanden gevangenisstraf, waarvan 24 voorwaardelijk. De uiteindelijke veroordeling valt een jaar lager uit omdat de rechtbank niet bewezen acht dat H. lid is geweest van Islamitische Staat.

Wat deed Laura H. in het kalifaat?
Laura H. werd begin juli naar eigen zeggen met hulp van de peshmerga bevrijd uit de handen van de terreurbeweging IS. Wat deed ze daar?

Vader betaalde 10 duizend euro voor terugkeer Laura H. uit kalifaat
De vader van Laura H. betaalde 10 duizend euro aan een Duitse organisatie om zijn dochter en haar kinderen terug te halen uit het kalifaat.

Familie: Nederland doet niks voor terugkeer vrouwen en kinderen uit IS-gebieden
Zelfs als Nederland weet waar de Syriëgangers gevangen zitten, wordt niet expliciet om hun uitlevering gevraagd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden